Agris.cz - agrární portál

Počet ohnisek včelího moru se loni snížil o čtvrtinu

30. 3. 2016 | ČTK

Počet ohnisek moru včelího plodu se loni meziročně snížil o více než čtvrtinu na 241. Vyplývá to z dat, které ČTK poskytla Státní veterinární správa (SVS). Podle odborníka z Českého svazu včelařů Miroslava Peroutky stojí za poklesem osvěta včelařů, a také odškodnění, které ministerstvo zemědělství za zničená včelstva dává. Včelaři loni dostali v dotacích na podporu chovů více než 64,5 milionu korun, letos by mělo jít zhruba o stejnou částku.

"Včelaři se daleko zodpovědněji staví k likvidaci včelstev. Je tedy méně možností, aby zárodek unikl tím, že některé věci nebyly spálené," řekl ČTK Peroutka. Podle mluvčího SVS Petra Pejchala bylo loni nejvíce ohnisek, 85 procent, ve Zlínském, Moravskoslezském a Olomouckém kraji.

Pokud chovatel nakažené včelstvo nenahlásí, hrozí mu pokuta. "Nenahlásí-li podezření z nákazy chovatel nepodnikatel - fyzická osoba, hrozí mu maximální pokuta 20.000 korun," uvedl Pejchal. U podnikatele může pokuta činit až půl milionu korun.

V roce 2014 museli včelaři kvůli moru zlikvidovat 1943 včelstev. Počet zničených včelstev za loňský rok zatím není známý.

Mor včelího plodu je bakteriální nákazou, která napadá a zabíjí zavíčkovaný včelí plod. Postupně může zdecimovat celé včelstvo. Spory moru přežívají v úlech a na pomůckách až několik desítek let. V Česku se mor nesmí léčit antibiotiky jako v některých zemích, ale včelstva se povinně likvidují. Nejčastěji se spálí spolu s úly. Veterináři doporučují chovatelům utrácet roje neznámého původu a divoce žijící včelstva.


Zdroj: ČTK, 30. 3. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 05:20