Agris.cz - agrární portál

Číňané chtějí nakoupit moravské víno za 100 milionů korun

31. 3. 2016 | ČTK

Čínská potravinářská společnost Beijing Ershang Group plánuje nakoupit v příštích letech české a moravské víno za zhruba 100 milionů korun. Zástupci společnosti o tom v Praze podepsali memorandum s Vinařským fondem ČR při příležitosti návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Česku. Podle ředitele fondu Jaroslava Machovce je čínský trh pro tuzemské vinaře perspektivní.

Export je důležitý zejména pro porovnání kvality, míní Machovec. Obchodníci v Číně také mohou získat větší marže. Přesto většina moravských producentů vína nevyváží, protože jejich produkce pokryje jen třetinu spotřeby vína v ČR.

"Nelze spoléhat jen na vnitřní trh. Je nutné držet konkurenci se světem, jde o zvyšování kvality. Je ale jasné, že se to nebude týkat menších vinařů," uvedl Machovec.

Podle něj je memorandum prvním krokem ke spolupráci. Až další roky ovšem ukážou, zda se nakonec plány uskuteční. Zájem o čínský trh ale tuzemští vinaři mají, Machovec zmínil například Vinařství Ludvík nebo Lahofer. Vinařský fond moravská vína už prezentoval i v Šanghaji. Na export budou muset jít podle Machovce kvalitnější vína. "V objemu zemím jako Španělsko konkurovat nemůžeme," dodal předseda Vinařského fondu. Západní trhy jsou podle něj navíc saturované, proto je také čínský trh zajímavý.

Účastníci ekonomického fóra na pražském Žofíně dnes podepsali za účasti prezidentů Česka a Číny na 30 obchodních dohod v nejrůznějších oblastech. Dohody se týkají energetiky, finančnictví, automobilového průmyslu nebo cestovního ruchu. Čínští investoři by v Česku na základě těchto memorand mohli investovat do roku 2020 až 232 miliard korun, z toho 95 miliard letos. České firmy by pak mohly v příštích pěti letech zvýšit vývoz do Číny o téměř 63 miliard korun.


Zdroj: ČTK, 31. 3. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 21:12