Agris.cz - agrární portál

Otevřené sklepy ve Velkých Bílovicích přilákaly rekordní návštěvu

4. 4. 2016 | ČTK

Otevřené sklepy ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku dnes přilákaly rekordních 6251 návštěvníků. V jedné z největších vinařských obcí v Česku se do 11. ročníku jednodenní akce nazvané Ze sklepa do sklepa zapojilo asi 50 vinařů. Návštěvnost i díky pěknému počasí překonala loňský ročník přibližně o 600 lidí. Výsledky ČTK oznámil jeden z pořadatelů František Zapletal.

Sklepů je v obci více než šest stovek. V současnosti činí rozloha tamních vinohradů přes 750 hektarů. Atraktivní prostředí s vinařskými uličkami využili v minulosti filmaři při natáčení snímku Bobule.

Obec leží v nejteplejší části Moravy a i díky dobré půdě se tam daří náročným odrůdám révy. Dnes mohli návštěvníci po zaplacení jednotného vstupného volně ochutnávat ve sklepech stovky vzorků červených, bílých i růžových vín, s přívlastky i bez.

Dny otevřených sklepů se začaly na jižní Moravě rozmáhat v posledních 15 letech podle rakouského vzoru. Ze skromných začátků se vyvinul jeden z fenoménů moravského jihu. Ochutnávat nové víno přijíždějí každoročně na jaře tisíce lidí. Velké Bílovice jsou přitom jen jedním z možných cílů.


Zdroj: ČTK, 4. 4. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 13:29