Agris.cz - agrární portál

Vláda odložila řešení problému se seznamem chráněných lokalit

18. 4. 2016 | ČTK

Vláda ani dnes nevyřešila problém s nedoplněným seznamem evropsky chráněných území, kvůli němuž by vnitrozemská vodní doprava mohla přijít o sedm miliard korun z evropských dotací. Příslušný bod kabinet podle svého mluvčího Martina Ayrera znovu odložil. Česko zatím do seznamu chráněných území nezařadilo kaňonovité labské údolí a takzvané Louky u Přelouče, což již několik let požaduje Evropská komise.

Ministerstvo životního prostředí je přesvědčeno, že existují jen dvě řešení problému, kvůli němuž Evropská komise zahájila s Českem řízení. Buď nebudou lokality na seznam zařazeny a Česko bude muset nést případné důsledky, nebo dostane přednost chráněná příroda a seznam se doplní. Ministerstvo doporučuje druhou variantu.

Pokud by se lokality na seznam nedostaly, hrozila by státu mnohamilionová pokuta a vnitrozemská vodní doprava by mohla přijít o sedm miliard korun z evropských dotací. Jejich zastavení podle ministra Richarda Brabce (ANO) hrozí již nyní vzhledem k zahájenému řízení z Bruselu.

Vládu, na níž dnes chyběl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO), vyzvala k řešení záležitosti opoziční TOP 09. "Ministři Brabec s Ťokem pokračují ve svém destruktivním tažení, při kterém Českou republiku systematicky odstřihávají od evropských peněz a projektů. Pokud ministři mluví o pozastavení sedmi miliard korun, pak je to nejoptimističtější možná varianta. Ve skutečnosti by se ale jednalo o desítky miliard," uvedl poslanec a odborník TOP 09 na životní prostředí Michal Kučera.

Financování vnitrozemské vodní dopravy komplikuje i fakt, že Evropská komise uvolnění peněz na stavbu vodních cest kromě zahrnutí uvedených území do chráněných lokalit podmiňuje získáním stavebního povolení na jez v Děčíně. Bez splnění této podmínky nebude možné peníze z Operačního programu na roky 2014 až 2020 čerpat, uvedl již dříve ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury Zbyněk Hořelica.

Jez v Děčíně nemá splněný ani předchozí krok před stavebním řízením, kterým je zhodnocení dopadu stavby na životní prostředí (EIA). Investor již dokumentaci dvakrát přepracovával a naposledy ji na posouzení ministerstvu životního prostředí předložil před několika týdny. Materiál nicméně vychází z varianty, že se chráněné lokality v údolí Labe nebudou rozšiřovat. Jejich zahrnutí by vyžadovalo celé přepracování dokumentu a zdržení celého procesu minimálně o řadu měsíců.


Zdroj: ČTK, 18. 4. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.06.2024 06:13