Agris.cz - agrární portál

Regionální potravinou Libereckého kraje je dalších devět výrobků

22. 4. 2016 | ČTK

Označení Regionální potravina Libereckého kraje získalo v letošním roce dalších devět výrobků. Do sedmého ročníku bylo v kraji přihlášeno rekordních 93 produktů od 27 výrobců, sdělila dnes ČTK koordinátorka soutěže Vladimíra Pachlová z Regionální agrární rady kraje. Soutěží se v devíti kategoriích, všechny byly letos obsazené na rozdíl od loňského roku, kdy se do tří kategorií nikdo nepřihlásil. Za dobu existence soutěže si už v Libereckém kraji prestižní označení odneslo 48 výrobků.

Soutěž Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství. Cílem je podpora a propagace malých a středních potravinářských výrobců i regionů původu potravin. Pro spotřebitele má být značka garancí, že jde o produkty, v nichž je nejméně 70 procent místních surovin. Oceněný výrobek může značku užívat na obalu po dobu čtyř let. Do soutěže mohou své výrobky hlásit malé a střední potravinářské a zemědělské firmy do 250 zaměstnanců.

Označení Regionální potravina Libereckého kraje získala nově Debrecínka z Řeznictví a uzenářství Karla Kloučka, Jelení klobása společnosti Folda, Bio ovčí tvaroh tučný Jany Rosenbaumové, Filounské Bio podmáslí kysané z farmy Martina Šourka nebo celozrnný koláč se sezonním ovocem z Koláčkovy pekárny. Regionální potravinou je i Mikulův Mrak z pekárny Mikula Turnov, což je variace na klasický žloutkový věneček nebo větrník z odpalovaného těsta. "Zákusek je plněný povidly a šlehačkou," řekl dnes ČTK majitel pekárny Jiří Mikula. Označení nově ponese také Český česnek z Podkrkonoší Jana Hradeckého, ovocný ostružinový sorbet od Davida Stárka a Světoběžník JC Cimrmanův světlý ležák z Pivovaru Příchovice.

"Oceněné výrobky budou mít lidé možnost ochutnat při různých akcích, letos to bude poprvé 1. června na Dni dětí, který tradičně pořádá Svaz chovatelů ovcí a koz v libereckých kasárnách," uvedla Pachlová. Soutěž Regionální potravina není v Libereckém kraji jedinou potravinářskou soutěží. Regionální výrobci mají možnost přihlásit se také do soutěže Výrobek Libereckého kraje z odvětví potravinářství - zemědělství. Soutěž bude letos kraj organizovat potřinácté, příjem přihlášek však zatím vyhlášen nebyl. Zastupitelstvo bude příští týden projednávat změny zásad soutěže, teprve pak ji bude možné vyhlásit.


Zdroj: ČTK, 22. 4. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 07:46