Agris.cz - agrární portál

Merkelová a Seehofer zahájí oslavy 500 let pivovárečné normy

22. 4. 2016 | ČTK

Německá kancléřka Angela Merkelová a bavorský premiér Horst Seehofer dnes v Ingolstadtu zahájí německé oslavy 500. výročí vydání pivovárečné normy bavorského knížete Viléma IV. Listina, která stanovuje povolené suroviny pro vaření piva, platí v Německu dodnes a je považována za první světový zákon o kvalitě potravin.

Dokument z roku 1516 stanovuje, že pro vaření piva lze použít výhradně vodu, chmel a slad. Přestože to zákon výslovně neuvádí, počítá i s využíváním kvasnic, protože ty mění sladový cukr na alkohol a vytvářejí oxid uhličitý, který se stará o pěnivost piva.

Německo ještě ve druhé polovině 20. století normu používalo pro účely ochrany vlastního trhu před dovozem piva ze zahraničí. Nápoje, které požadavky nesplňují, dodnes nemohou být označovány za pivo, ale za pivní mixy. Tuto skutečnost kritizuje část mikropivovarů, které experimentují s netradičními způsoby, jak chmelový mok vařit.


Zdroj: ČTK, 22. 4. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 01:52