Agris.cz - agrární portál

Zemědělci v Plzeňském kraji zatím nevidí letošní rok příliš dobře

27. 4. 2016 | ČTK

Zemědělci v Plzeňském kraji zatím nevidí letošní rok příliš dobře. Obilovinám chybí vláha a jejich ceny stále klesají. V porovnání s loňským rokem se to zatím jeví hůře než loni, kdy byla situace velmi špatná, řekl ČTK předseda Zemědělského družstva vlastníků Štichovice Václav Bulín. Pěstební plochy obilovin i řepky zůstaly v regionu na loňské výměře. Žně by měly v Plzeňském kraji začít nejdříve na konci června, spíše začátkem července.

Hlavně nedostatek vláhy omezuje růst i kvalitu. Od minulého týdne jsou navíc ranní mrazíky, které nemají takový vliv na obiloviny, ale zpomalují růst píce, tedy trávy a vojtěšky.

Ceny obilovin i řepky byly podle Bulína i předsedy krajské agrární komory Jaroslava Šímy po loňských žních příznivé, v prosinci ale začaly klesat. "Propad u pšenice i ječmene je oproti žním 700 až 800 korun na tunu," uvedli. To platí u krmných i potravinářských druhů. Krmný ječmen loni stál 3800 Kč/t, nyní 3100 Kč. Potravinářská pšenice se podle Šímy prodává za 3300 až 3500 Kč/t, u vysoce kvalitní je cena 3600 Kč/t. "To je o 800 korun pod tím, než by měla pšenice stát," řekl. Řepka byla před několika týdny na téměř 9000 Kč/t, ale v posledních dnech se zvedla na více než 10.000 Kč/t; což už není prodělečné.

Propad u cen obilovin je podle Bulína dán tím, že Německo je také plné obilí, není kam ho vyvézt a zpracování je omezené. Také Šíma tvrdí, že české ceny jsou dány světovým trhem. "Produkce obilí je tak zatím na úrovni nákladů a není zisková," řekl.

"Porosty zatím po zimě vypadají slušně, ale květen a červen rozhodne, jestli nepřijde velké sucho," uvedl Šíma.

Pěstební plochy obilovin i řepky v Plzeňském kraji se proti loňsku téměř nezměnily. "Cena po žních byla solidní, a tak sedláci zaseli stejně," řekl Šíma. Vinou dotací ale ani nemohou měnit plodiny, protože mají nahlášené bloky kvůli dotacím. Celkové plochy obilovin v kraji byly před loňskými žněmi 102.080 hektarů, meziročně se zmenšily o čtyři procenta. Ozimou pšenici zaseli zemědělci na 54.586 hektarech, ozimý ječmen na 16.652 hektarech, jarní ječmen rostl na 12.157 hektarech. Řepkou bylo loni oseto 32.053 hektarů.

Václav Prokš 


Zdroj: ČTK, 27. 4. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 04:44