Agris.cz - agrární portál

Farmáři z Plzeňského kraje očekávají letos další pokles cen mléka

28. 4. 2016 | ČTK

Farmáři z Plzeňského kraje očekávají letos další snížení výkupních cen mléka. Ceny klesají už více než rok a nyní jsou až dvě koruny na litr pod výrobními náklady, řekli ČTK šéf krajské agrární komory Jaroslav Šíma a předseda Zemědělského družstva vlastníků Štichovice Václav Bulín. Zpracovatelé teď vykupují mléko za méně než sedm korun za litr, když náklady na výrobu jednoho litru jsou asi 8,50 Kč.

"Situace je tristní. Za dva roky klesly ceny o 35 až 40 procent. Farmáři zatím nevidí žádnou naději, která by měla přijít od politiků. Nemůžeme těm kravám uřezat hlavy a jít od toho," řekl Šíma. Zemědělci jsou podle něj na tom stále hůře, chybějí jim peníze a letošní výhled "není vůbec dobrý". Šíma má obavy, že cena klesne k šesti korunám.

"Cena se začala snižovat loni v dubnu a bude to pokračovat nejméně tři čtyři měsíce," řekl Bulín. Už loňské tržby jeho družstva za mléko se meziročně propadly o pět milionů na 21 milionů Kč. Veškeré dotace, které dnes farma dostává na produkci, nevykompenzují ani ztráty z mléka. Přitom výrazný propad cen je i u obilovin.

Rok 2014 byl podle Šímy vynikající a žilo se z něj ještě loni. "Ale letos už se jede z podstaty a všichni si myslí, že dojde k nějaké změně, ale nikdo ji nevidí," uvedl. Státní podpora pomáhá pouze desetníkem nebo dvacetníkem na litru, což podle Šímy není pomoc. Dotace v ČR jsou proti Západu asi třetinové.

Farmáři z regionu dodávají nejméně čtvrtinu produkce mléka do bavorských mlékáren, které pokládají za záchranu. Mají s nimi smlouvy na pět až sedm let, které se automaticky prodlužují, odběratelé platí přesně a plní vše, co slíbí. Podle Šímy i Bulína nabízejí v Bavorsku ceny stejné jako v ČR nebo mírně vyšší. Odběry se přitom nesnižují, i když je v Evropě mléka přebytek.

Šíma zatím neví o farmáři z regionu, který by výrazně omezoval stáda dojných krav. "Je to možná také tím, že drtivá většina zemědělců přestavěla stáje s dotací a musí je několik let užívat ke stejnému účelu. Jinak by museli vracet dotace," řekl. Bulín upozornil, že na dobytek je navázaná zaměstnanost na vesnici.

Podle šéfa odbytového družstva ODOB v Potvorově Františka Krofty bylo loni v Česku 580.000 krav, což je snížení oproti roku 1990 o 53 procent. Letos budou určitě stavy dále klesat, odhadl.

Václav Prokš


Zdroj: ČTK, 28. 4. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 21:01