Agris.cz - agrární portál

V Jeseníkách žijí rysi i vlci, ukázal výzkum

29. 4. 2016 | Lesy České republiky, s. p.

Několikaměsíční monitoring velkých šelem přinesl důkazy o výskytu vlka obecného i rysa ostrovida v Jeseníkách. Stalo se tak díky instalaci šedesáti fotopastí i práci dobrovolníků v terénu – ochránců přírody i lesníků z podniku Lesy ČR.

 Na počátku ledna získali ochránci přírody videozáznam z fotopasti umístěné na severní hranici Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Jeseníky, na němž byl zachycen vlk. Koncem února nalezli dobrovolníci Vlčích hlídek na dalších dvou místech v Rychlebských horách stopy, které podle všeho také patřily vlkovi. „Jsou to první důkazy o pohybu vlka obecného v oblasti Jeseníků po více než deseti letech,“ řekl Tomáš Pospíšil, krajský ředitel Lesů ČR ze Šumperka.

Nedaleko Šternberka se podařilo získat věrohodné důkazy o pobytu rysa ostrovida, největší evropské šelmy. „Ve sněhu jsem objevil jeho stopy. Byly poměrně čerstvé a zcela nezaměnitelné,“ uvedl Jiří Šafář z Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky. Nedaleko Šternberka se ochráncům přírody podařilo získat také důkazy o pohybu rysa. „Právě rozsáhlé lesy v oblasti Nízkého Jeseníku včetně vojenského prostoru Libavá jsou pro rysa vhodným biotopem s dostatkem kořisti. Lesníci, kteří jsou v terénu denně, fotograficky zdokumentovali stopy i ulovenou srnčí zvěř. Všechno nasvědčuje tomu, že ji ulovil rys ostrovid,“ dodal Tomáš Pospíšil. Během pětiměsíčního mapování ušli lidé zapojení do monitoringu při 220 pochůzkách celkem tři a půl tisíce kilometrů.

Projektu se kromě Hnutí Duha Olomouc účastnila také Agentura ochrany přírody a krajiny, Lesy České republiky, Český svaz ochránců přírody Šumperk a Ostravská univerzita.

V Hradci Králové 28. dubna 2016

Mgr. Eva Jouklová Tisková mluvčí Lesů ČR, s. p.Tel.: 725 257 900E-mail: jouklova@lesycr.cz

Poznámky pro editory:
  • Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,2 miliony hektarů lesního majetku, tedy šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR. Pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků, tedy přibližně o třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR.
  • Lesy ČR jsou držiteli osvědčení v systému PEFC, a to na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Zdroj: Lesy České republiky, s. p., 29. 4. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 13:56