Agris.cz - agrární portál

Vimperská masna chce obnovit jatka a prodávat vlastní maso

1. 5. 2016 | ČTK

Vimperská masna chce obnovit porážku vepřového a hovězího dobytka a prodávat vlastní maso. Hodlá se více zaměřit na výrobu výběrových uzenin. Maso i uzeniny by opět chtěla prodávat také ve vlastních prodejnách. Měl by se také navýšit počet zaměstnanců. Do roka chceme zdvojnásobit výrobu, řekl dnes ČTK ředitel masny Jaromír Kloud, který je ve Vimperku od února.

"Vimperk je branou Šumavy, kde je spousta restaurací, penzionů, hotelů, pro nás potenciálních zákazníků," plánuje Kloud odbyt masa, kvůli kterému chce především naplno spustit zdejší linku na porážku vepřového i hovězího dobytka. I když byla tři roky mimo provoz, je podle Klouda pravidelně udržovaná a plně funkční.

Ředitel také zvažuje, že na území jižních a západních Čech otevře síť podnikových prodejen. Předchozí majitel zavřel prodejnu přímo v areálu firmy a prodal funkční obchod ve Vimperku. "Hned jsme otevřeli prodejnu přímo v masně, která teď prosperuje," uvedl Kloud, který byl až do minulého roku předsedou Českého svazu zpracovatelů masa. Současný objem výroby nechce Kloud zveřejňovat, do roka se ale chce dostat na jeho dvojnásobek.

Podnik, který funguje od roku 1963, v posledních letech stagnoval a omezoval produkci. "Vimperská masna nebyla v dobré finančním stavu. Chceme se zaměřit na obchod a do roka chceme fabriku postavit na nohy," uvedl Kloud.

"Nemáme ambice se porovnávat s největšími výrobci u nás, kteří každý rok produkují tisíce tun uzenin," uvedl. Zaměřit se chce na trvanlivé salámy, klobásy a fermentované uzeniny. "Tím bychom zákazníka mohli zaujmout. Navíc je na to je firma perfektně technicky připravená. Předchozí majitel jen špatně využíval zdejší kapacity," řekl. Firma chce také rozvíjet výrobu kvalitních párků a plísňových salámů.

Ve Vimperské masně dříve pracovalo až 250 zaměstnanců, ještě v roce 2008 zaměstnávala 160 lidí. Dnes je tu 70 lidí, což je asi o pět více, než v únoru. "Přibírali jsme lidi do obchodního oddělení, tu fungovalo v hodně minimalizovaném stavu. Určitě budeme nabírat další zaměstnance," uvedl Kloud. Masna bude přibírat lidi především do dělnických profesí.

Pavel Pechoušek 


Zdroj: ČTK, 1. 5. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 23:07