Agris.cz - agrární portál

Počasí plodiny na polích v Pardubickém kraji citelně nepoškodilo

3. 5. 2016 | ČTK

Letošní zima ani chladné jaro zemědělské plodiny na polích v Pardubickém kraji citelněji nepoškodily. Přízemní mrazíky v dubnu částečně ovlivnily porosty řepky, řekli ČTK zástupci okresních agrárních komor. Zemědělci si naopak pochvalují dostatek vláhy, po loňském srážkovém deficitu zatím půda suchem netrpí.

"Ozimy vypadají přijatelně. Řepky jsou částečně poškozené mrazem, jsou popraskané na bázích. Velké poškození jsme ale nezaznamenali. Lokálně mají také ozimé řepky nevyrovnané porosty," řekl ČTK předseda Okresní agrární komory v Chrudimi Jaroslav Kopista.

Ředitel Agrární komory Svitavy Josef Gracias uvedl, že obavu má jen o to, jak jarní mrazíky snesly ozimé řepky. Celkově ale plodiny poškozené příliš nejsou a vláhy je dostatek. "Loňský deficit se přes zimu částečně dohnal. Pršelo docela často a voda se postupně vsakovala. Do jarní sezony vstupujeme s každoroční zásobou vláhy," řekl Gracias.

S tím souhlasí i ředitel Okresní agrární komory Ústí nad Orlicí František Smítal. "Celkově je jaro pro zemědělce příznivé. Nezaznamenali jsme ani nějaké větší opoždění vývoje plodin," uvedl Smítal.

Zemědělci ještě poukazují na setí kukuřice, kdy se zrna dostala do nepříliš prohřáté půdy. To by mohlo ovlivnit jejich klíčení a výši sklizně. "Pokud bude průměrný průběh počasí, bude to dobré, ale to si nikdo v tuto chvíli netroufne odhadnout," řekl Kopista.

Loňská sklizeň obilovin byla v Pardubickém kraji o něco horší než v roce 2014. Průměrný výnos dosáhl zhruba 6,4 tuny z hektaru, o 0,1 tuny méně než rok předtím. Řepka vynesla v průměru asi 3,5 tuny z jednoho hektaru, v roce 2014 se výnos blížil ke čtyřem tunám. Úroda brambor, kukuřice a cukrovky v roce 2015 byla výrazně nižší než rok předtím, kdy byly naopak nadprůměrné výnosy. Při obdobných osevních plochách se výnosy snížily až o 35 procent, příčinou bylo dlouhodobé sucho.

Pavel Dosoudil


Zdroj: ČTK, 3. 5. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 21:34