Agris.cz - agrární portál

Slovenští potravináři si stěžují na nižší nabídku domácí produkce

4. 5. 2016 | ČTK

Zastoupení potravin domácí produkce na pultech obchodů na Slovensku kleslo na nové minimum od začátku sledování před pěti lety. Naopak podíl privátních značek v nabídce řetězců stoupl. Upozornila na to dnes Potravinářská komora Slovenska (PKS), podle které zmiňovaný vývoj nedokázaly zvrátit ani různé kampaně na podporu slovenských výrobků.

Zatímco ještě v roce 2011 podíl slovenských potravin na pultech obchodů na Slovensku dosahoval 50 procent, letos v březnu to podle průzkumu agentury GfK bylo pouze 39 procent.

"Za šest let bylo představeno množství kampaní, které měly (klesající) trend zvrátit. Realita ovšem ukazuje, že skutečnost je jiná. Myslíme si, že dozrál čas na restart podpory domácího potravinářského průmyslu," řekl novinářům šéf PKS Daniel Poturnay. Dodal, že jen zemědělství a potravinářství mohou zajistit zaměstnanost i v nejodlehlejších regionech země.

Podle PKS stoupající dovoz potravin na Slovensko poškozuje tamní ekonomiku včetně zemědělského sektoru. Loni dovoz potravinářských produktů do země převýšil vývoz těchto výrobků ze Slovenska do zahraničí o 1,1 miliardy eur (29,7 miliardy korun), záporné saldo zahraničního obchodu tak stouplo na nové maximum.

Největší zastoupení mají slovenské potraviny tradičně na pultech domácích obchodních sítí COOP Jednota a CBA. Na opačné straně žebříčku skončil i letos diskontní řetězec Lidl. Z jednotlivých výrobků se nejlépe vedlo slovenskému mléku, minerálním vodám, vínu a pivu. Zahraniční produkce naopak dominuje u nabídky olejů, cukrovinek a konzervovaných produktů.

Zastoupení privátních značek, tedy produktů, které obchodní řetězce nabízejí pod vlastní značkou, se letos zvýšilo na 21 z předchozích 19 procent. "Nárůst podílu neznačkových potravin není dobrou zprávou ani pro ekonomiku, ani pro spotřebitele. U neznačkových potravin spotřebitel nedokáže rozeznat původ výrobku a nemusí zaznamenat, že kvalita výrobku se časem mění," řekl Poturnay.

Slovenští obchodníci v minulosti upozornili, že důležitější než zastoupení slovenských produktů na pultech je jejich podíl na prodeji. Aktuální údaje podle této metodiky nejsou známé, v minulosti prý většinu tržeb z prodeje potravin tvořily právě slovenské výrobky.

Adrian Bobok


Zdroj: ČTK, 4. 5. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 04:36