Agris.cz - agrární portál

Šampionem ve Valticích se dnes stal místní Sauvignon

5. 5. 2016 | ČTK

Šampionem 23. ročníku Grand Prix Vinex se dnes ve Valticích na Břeclavsku stal Sauvignon pozdní sběr 2015 od společnosti Moravíno Valtice. Vyhrál v konkurenci téměř 600 vzorků. Účast byla letos rekordní, řekl ČTK ředitel soutěže Pavel Krška.

Podle něj soutěž potvrdila kvalitu loňské sklizně, která byla výjimečná. Týká se to zejména bílých vín.

Letošního ročníku soutěže se účastnilo 591 vzorků vín od rovné stovky přihlašovatelů z 16 vinařských zemí. Zastoupení v soutěži měla vína z Rakouska, Německa, Slovenska, Argentiny nebo dokonce z Ruska. "Uspělo také hodně tuzemských vín," uvedl Krška.

Grand Prix Vinex je tradiční mezinárodní soutěží vín, kterou organizuje Národní vinařské centrum, o.p.s. ve spolupráci s Veletrhy Brno a Svazem vinařů ČR. Veřejnost bude mít příležitost seznámit se se soutěžními víny na brněnském výstavišti 21. a 22. května. Prezentace bude souběžně s výstavou Minerály Brno.

Loni titul šampiona získalo ve Valticích na Břeclavsku maďarské tokajské víno Késöi Arany od společnosti Tokaj Kereskedöház Zrt. V soutěži bylo 502 vzorků vín ze 13 vinařských států.


Zdroj: ČTK, 5. 5. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 14:54