Agris.cz - agrární portál

Světové ceny potravin v dubnu znovu mírně rostly

6. 5. 2016 | ČTK

Světové ceny potravin v dubnu potřetí za sebou celkově mírně stouply. Zůstávají však o deset procent níže než před rokem a více než třetinu pod historickými maximy roku 2011. Uvedla to dnes Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Hodnota indexu FAO, který sleduje ceny obilnin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, se minulý měsíc zvýšila o 0,7 procenta na 151,8 bodu. Po lednovém poklesu na téměř sedmileté minimum 150,4 bodu index mírně roste.

Loni se ceny potravin podle indexu FAO snížily o 19 procent a vykázaly čtvrtý rok poklesu za sebou. Srážela je celkově příznivá situace v dodávkách zemědělských produktů a zpomalující tempo růstu světové ekonomiky.

K dubnovému růstu cen přispěl nejvíce palmový olej, jehož cena se kvůli nepříznivému výhledu produkce a rostoucí poptávce vyhoupla na maximum za 17 měsíců. Mírně zdražily i obilniny a maso, uvedla FAO.

FAO předpověděla, že produkce obilnin v této sezoně by mohla být druhá nejvyšší v historii. Dosáhnout má 2,526 miliardy tun, což bude takřka tolik jako loni.


Zdroj: ČTK, 6. 5. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 01:07