Agris.cz - agrární portál

Jihomoravští producenti vyrobili za 1. čtvrtletí 8446 tun masa

11. 5. 2016 | ČTK

Jihomoravští producenti vyrobili za první čtvrtletí letošního roku 8446 tun masa. Je to podobné množství jako loni za stejné období. V naprosté většině jde o výrobu vepřového, které zaznamenalo mírný pokles. Naopak na vzestupu je produkce hovězího masa. Dnes to uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

Producenti masa z jižní Moravy se na ceslostátní výrobě podílejí zhruba 12 procenty. "Rozsahem produkce se tak Jihomoravský kraj zařadil v mezikrajském porovnání na třetí místo, a to za Jihočeský kraj a Vysočinu," uvedla Jindřiška Svobodová z ČSÚ.

Převažující část výroby, 92 procent, tvoří vepřové maso. Zbytek zaujímá maso hovězí včetně telecího. Drůbeží produkci statistici do zveřejněného přehledu nezapočítali.

"Výroba masa zaznamenala meziroční pokles u vepřového masa i skopového a kozího, naopak produkce hovězího masa vzrostla proti předchozímu srovnatelnému období o 3,8 procenta," uvedla Svobodová.

Jihomoravský kraj je druhým největším producentem vepřového masa, prvenství zaujímá Jihočeský kraj s podílem na republikovém celku 22,9 procenta. V prvním čtvrtletí letošního roku producenti v Jihomoravském kraji vyrobili tři tuny skopového a kozího masa v jatečné hmotnosti.


Zdroj: ČTK, 11. 5. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.12.2025 12:33