Agris.cz - agrární portál

V Plzeňském kraji tento týden začala sklizeň vojtěšky na krmení

12. 5. 2016 | ČTK

V Plzeňském kraji začala tento týden sklizeň vojtěšky, z níž se připravuje senáž pro krmení dobytka. Krmit se ale může začít po čtyřech až šesti týdnech konzervace, řekli ČTK předseda Zemědělského družstva vlastníků Štichovice Václav Bulín a šéf krajské agrární komory Jaroslav Šíma.

Loňský rok byl na senáž i na kukuřičnou siláž velmi špatný. Vinou velkého sucha byly výnosy na 40 procentech standardních let. Seno bylo kvalitní pouze z první seče. Krmivo na trhu není, farmáři si ho nechávají pro sebe. Pokud ho někdo prodá, tak za dvojnásobné ceny. Letošek zatím kvůli suchu nevypadá o moc lépe.

"V regionu se ještě moc nesklízí, ale my jsme se rozhodli posekat mladý porost, aby měl živiny, protože je tu stejně strašné sucho a neroste to. Výnos bude slabší, protože první seč není narostlá tak, jak by měla," řekl Bulín. Kvalita mladé píce je ale díky teplu velmi dobrá, sušiny bude mít potřebných 35 až 37 procent. Družstvo se obávalo chladu, který má nastat od pátku, a také slehnutí rostlin.

Vojtěšku má na 85 hektarech. Z první seče bude mít až 600 tun senáže, což stačí na dva měsíce. "Všechno bylo posekané od pondělí do dodneška," řekl Bulín. Sekačka jetelovinu poseká, pak se stéblo zmáčkne, aby rychleji schlo. Na louce měla 19 procent sušiny, což je hodně. Za 1,5 až dva dny ležení jí má přes 30 procent, což farmáři zjišťují odebíráním vzorků. Pak se nahrne na hromadu, rychle rozřeže a odveze do jámy, kde se přikryje plachtou. Odvoz musí být rychlý, protože venku "vydýchávají" cukry, které chybějí při kvašení v jámě, řekl.

Zootechnici podle Bulína chtěli, aby se vojtěška sklízela jako mladá, aby měla dost živin, tedy dusíkatých látek. Nemusí se pak tolik nahrazovat minerály a zajistí to vyšší dojivost.

Druhá seč je většinou na přelomu června a července, před žněmi. Pokud bude teplo a vlhko, tak bývá třetí i čtvrtá seč.

Firma ještě senáž má, ale už je na hraně. Žádné farmě ji neprodávala, i když zájem byl velký. "Na naši výměru máme spousty dobytka, takže si necháváme krmení pro sebe," uvedl Bulín. Družstvo hospodaří na 1000 hektarech a má 950 kusů hovězího skotu.

Kukuřice na siláž, tedy další hlavní krmení, se sklízí až v září podle obsahu sušiny. Firma ji pěstuje na 144 hektarech. Také letos chybí kravám, býkům, ale i bioplynovým stanicím.

Václav Prokš


Zdroj: ČTK, 12. 5. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 11:19