Agris.cz - agrární portál

Zemědělci odkládají senoseče, sklizeň bude o třetinu horší

16. 5. 2016 | ČTK

Většina zemědělských družstev v Jihočeském kraji odkládá sklizeň pícnin, z nichž připravují senáž pro krmení dobytka. Louky v kraji jsou suché, tráva nevyrostla nebo je nekvalitní. Většina agropodniků očekává ve srovnání se standardní sklizní minimálně o třetinu nižší výnosy z premiérové seče. ČTK to řekla ředitelka Regionální agrární komory Jihočeského kraje Hana Šťastná.

O týden museli odložit začátek sklizně například v Přešťovicích na Strakonicku. Podle předsedy družstva Miroslava Pavlíka tu čekají o polovinu horší sklizeň než loni. "Na louce úplně chybí trávy středního patra. Louka vypadá jako vytažené cancoury," řekl Pavlík.

V Přešťovicích každoročně sklízejí trávu na 250 hektarech. Loni byla sklizeň tak špatná, že museli seno nakupovat. Kukuřičné siláže měli polovinu obvyklého množství a senáže asi 60 procent. Družstvo chová 700 kusů hovězího skotu, pro který potřebuje každý rok 6000 tun senáže a 14.000 tun kukuřičné siláže. "Cena byla dvojnásobná oproti běžným létům," uvedl Pavlík.

Jihočeští zemědělci, pokud jim to ještě zásoby krmení pro dobytek dovolí, podle Šťastné čekají na déšť a plánují vrchol sečí na příští týden. "To kvůli zatím neslavnému objemu porostů právě z nedostatku srážek. Většina agropodniků očekává minimálně o třetinu nižší výnosy z premiérové seče ve srovnání s loňskem," uvedla Šťastná.

Lepší výtěžnost slibují podle ní porosty na těžších půdách, horší bude na těch písečných. "Pokud v následujících dnech a týdnech výrazněji nezaprší, bude z dlouhodobého hlediska problém s krmením," uvedla Šťastná.

Pavel Pechoušek


Zdroj: ČTK, 16. 5. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 18:14