Agris.cz - agrární portál

Chladno zpomalilo rojení kůrovce, obranná opatření nemusí fungovat

17. 5. 2016 | ceskenoviny.cz

Současné ochlazení zpomalilo rojení kůrovce, který by letos mohl v některých českých regionech napáchat ve smrkových lesích velké škody. Zároveň však hrozí, že by se mohla minout účinkem opatření na odchyt kůrovce v podobě předem pokácených stromů, takzvaných lapáků. To by znamenalo další zvýšení nákladů na boj s kůrovcem. Novinářům to řekl generální ředitel státního podniku Lesy České republiky (LČR) Daniel Szórád. Lesníci už dříve uvedli, že v českých lesích letos hrozí největší kůrovcová kalamita za posledních 20 let.

Lesy ČR, kterým patří asi polovina lesů v zemi, pro odchyt kůrovce zatím připravily 200.000 lapáků a 36.000 feromonových lapačů. Do obrany proti kůrovci zatím investovaly 130 milionů korun. Pokud však rojení kůrovce nenastane krátce po položení lapáků, stromy zavadnou a pro kůrovce přestanou být po čase atraktivní. "Je možné později lapáky doplnit, ale už ne v takovém objemu," uvedl Szórád.

Rojení kůrovce letos začalo kolem 8. května, tedy o dva týdny později, než je obvyklé. I nynější ochlazení rojení kůrovce zpožďuje, takže by se letos nemusel opakovat loňský rok, kdy se kůrovec díky velkému teplu vylíhl až ve čtyřech generacích. Odhaduje se, že z jednoho stromu v jedné generaci může vyletět asi 350.000 kůrovců. Podle lesníků je pro eliminaci brouka důležité odchytit maximum kůrovců při jejich jarním rojení.

Kvůli loňskému pro kůrovce velmi příznivému horkému a suchému počasí lesníci letos očekávají meziročně trojnásobné množství kůrovce. Brouk nejvíce ohrožuje smrkové lesy na severní Moravě, zejména jde o oblast lesních správ Bruntál, Albrechtice, Vítkov, Opava a Šternberk. Lesy tam jsou dlouhodobě v horší kondici než lesy v jiných částech republiky. Kvalitu lesů tam výrazně snižuje deficit vláhy, porosty tam ničí i houba václavka. Na oslabené porosty kůrovec útočí nejčastěji.

Loni Lesy ČR vytěžily výrazně nadprůměrný asi jeden milion metrů krychlových kůrovcového dříví. Za úspěch letošního roku budou považovat, když objem kůrovcového dříví nebude vyšší než loni. V předchozích letech se objem kůrovcového dříví pohyboval ve stovkách tisíc metrů krychlových. Velké množství kůrovcového dřeva ovlivňuje i trh se dřevem, když jde při velké nabídce dřeva jeho cena dolů.

Autor: ČTK


Zdroj: ceskenoviny.cz, 17. 5. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 10:28