Agris.cz - agrární portál

Vláda dnes přerušila jednání o opatřeních proti suchu

19. 5. 2016 | ČTK

Vláda dnes přerušila na dva týdny projednání materiálu, který se zabývá řešením sucha a nedostatku vody. Informoval o tom mluvčí vlády Martin Ayrer. Ministerstvo zemědělství (MZe) chce dát na opatření proti suchu v příštím roce 2,4 miliardy korun, stejnou částku chce investovat každoročně do roku 2021. Soukromí investoři by měli každoročně přispět přibližně 0,7 miliardy korun.

"Dvě miliardy budeme chtít na opatření proti suchu, detaily upřesníme pravděpodobně až po 1. červenci tohoto roku," řekla již dříve ČTK bez dalších podrobností mluvčí ministerstva Markéta Ježková.

V rámci připomínkového řízení MZe nevypořádalo připomínky ministerstva životního prostředí (MŽP). MŽP se například nelíbí, že materiál nezohledňuje dotační programy v jeho gesci. To byla také podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) důvod odložení materiálu. "Tento materiál jsem se rozhodl přerušit, abychom vypořádali rozpory s ministerstvem životního prostředí a abychom si nastavili hranici, co budeme financovat z národních zdrojů a co z fondů EU. Prioritou je vyčerpat na to nejdříve peníze právě z fondů," uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády ministr.

Podle materiálu, který má ČTK k dispozici, uvažuje ministerstvo zemědělství o třech etapách podpory. První skončí v roce 2021, druhá v roce 2027 a třetí v roce 2033. "Finanční nároky činí v první etapě programů ročně celkem zhruba 2,4 miliardy Kč ze státního rozpočtu a přibližně 0,7 miliardy Kč z vlastních zdrojů investorů. Dalšími uvažovanými prostředky financování v budoucnu jsou i evropské zdroje," píše ministerstvo v materiálu pro vládu.

Peníze by měly jít na výstavbu rybníků, ale třeba i na závlahy a podporu stavby vodovodů a kanalizací. Počítá se také například se stavbou nádrže Skalička, s výsadbou zpevňujících dřevin a odstraňováním nánosů z přehradních nádrží.

Vláda na konci února rozhodla, že by měl stát nechat prověřit možnost vybudování čtyř nových přehrad pro případ dlouhých období sucha. Jde o lokalitu Pěčína v Královéhradeckém kraji, Vlachovice ve Zlínském kraji a Senomaty a Šanov ve středních Čechách. Ministerstvo také navrhuje, aby se rozšířil počet hájených lokalit pro stavbu vodních děl.


Zdroj: ČTK, 19. 5. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 00:25