Agris.cz - agrární portál

Letní sezona nabídne v Brně několik novinek pro milovníky vína

23. 5. 2016 | ČTK

Letošní letní sezona nabídne v Brně a okolí několik novinek pro milovníky vína. Svaz vinařů do Brna přesunul vyhlášení tradiční soutěže Vinařství roku, které se uskuteční 2. června. Vybraná vína pak budou moci lidé ochutnat o prvním červnovém víkendu na Špilberk Food festivalu a nově i na Festivalu vína pod Petrovem. ČTK to řekli zástupci Svazu vinařů.

Podle výkonného ředitele svazu Martina Půčka se vyhlášení nejlepších vinařů přesouvá z Prahy do Brna kvůli podpoře Jihomoravského kraje a snaze pořadatelů přiblížit soutěž moravským vinařům. "V podobném termínu se pak v Brně koná Festival vína pod Petrovem, který je pod záštitou Svazu vinařů a také slavný Food festival v brněnském Špilberku, na obou akcích budou prezentována moravská vinařství," uvedl Půček.

Špilberk Food festival je už tradiční akcí zaměřenou na gastronomii. Uskuteční se od 3. do 5. června. Novinkou ve stejném termínu je festival vína v Denisových sadech a Kapucínských zahradách. "V průběhu tří dnů zprostředkujeme všem návštěvníkům festivalu unikátní ochutnávku vín z vinařství, která se zúčastnila prestižní soutěže Vinařství roku. Dále se bude degustovat řada vín vybraných ze Salonu vín 2016 a také šampioni mezi víny, ocenění na známých světových soutěžích," uvedla mluvčí projektu Kateřina Martykánová.

Za vínem mohou Brňané i do blízkých Dolních Kounic, kde je řada viničních tratí. Poslední květnový víkend se tam koná první ročník putování po otevřených sklepech. Nová vinařská akce je pojmenovaná po slavné kounické Frankovce. Téměř 40 vinařů nabídne přes 200 vzorků vín. Pro návštěvníky bude připraveno 19 otevřených sklepů.

Akci pořádá Bratrstvo vinařů a kopáčů 1737. "V každém sklepě bude k ochutnání i naše slavná Frankovka, která se dovážela dokonce i na Pražský hrad," uvedl pořadatel Radek Šusta. Do akce se zapojili vinaři nejen z Dolních Kounic, ale i z okolních obcí. Návštěvníci tak budou moci ochutnat vína i z Moravských Bránic, Nových Bránic a Trboušan. Dohromady bude připraveno přes 200 vzorků vín. Mnohé z nich se pravidelně účastní soutěže Národní Salón vín České republiky.


Zdroj: ČTK, 23. 5. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 20:13