Agris.cz - agrární portál

Bayer nabídl převzít producenta semen Monsanto za 62 miliard USD

23. 5. 2016 | ČTK

Německá farmaceutická a chemická společnost Bayer nabídla koupit americkou firmu Monsanto, největšího světového producenta semen, za zhruba 62 miliard dolarů (1,49 bilionu Kč). Německá firma to uvedla v dnešním sdělení. Transakcí by vznikl největší dodavatel produktů pro zemědělskou výrobu na světě. Monsanto se k návrhu zatím nevyjádřila. Pokud na něj přistoupí, byla by to největší zahraniční akvizice uskutečněná německými firmami, napsala agentura Reuters.

Bayer navrhl zaplatit za jednu akcii americké firmy 122 dolarů v hotovosti. Nabízená cena je o asi o pětinu vyšší než poslední závěrečná cena akcie Monsanta na americké burze a o 37 procent vyšší než závěrečná cena z 9. května; následující den Bayer předložil Monsantu písemnou nabídku na převzetí.

Celková částka zahrnuje rovněž dluh americké firmy. Bayer hodlá obchod financovat prostřednictvím dluhopisů a akcií.

Monsanto je s podílem 26 procent jedničkou na trhu s osivy, vyrábí ale také na příklad prostředek pro hubení plevelu Roundup. Má zhruba 20.000 zaměstnanců a její tržní kapitalizace činí zhruba 42 miliard USD (jeden bilion Kč).

Tržní hodnota firmy Bayer, která má po celém světě zhruba 117.000 zaměstnanců, je 90 miliard USD. Firma je aktivní v mnoha oblastech. Mimo jiné vynalezla aspirin a je výrobcem antikoncepce Yasmin. Aktivní je také v oblasti produkce osiv, ochrany plodin před nezemědělskými škůdci a ničení plevele. Vyrábí i plasty a je druhým největším producentem chemikálií pro zemědělskou produkci s podílem 18 procent.

"Akvizice Monsanta by byla neodolatelnou příležitostí k tomu vytvořit světového lídra na poli zemědělství," uvedl Bayer na webu. Společnost předpokládá, že účinky plynoucí z případného obchodu by po třech letech zvýšily celoroční zisk o zhruba 1,5 miliardy dolarů.

"Monsanto výborně doplňuje naši podnikatelskou činnost v zemědělství," uvedl novopečený generální ředitel Bayeru Werner Baumann, který do funkce nastoupil před třemi týdny.

Bayer již minulý týden uvedl, že jeho vedení se nedávno setkalo s vedením Monsanta a obě strany neveřejně jednaly o akvizici. Správní rada americké firmy tehdy uvedla, že návrh na převzetí zkoumá.

Sdělení ale vyvolalo prudkou reakci investorů. Jeden z hlavních akcionářů německé firmy označil krok za "arogantní budování impérií". V korporátní sféře se tak označuje snaha manažerů nebo vedení o expanzi podniku a zvýšení hodnoty majetku, který tito spravují, aniž by se tolik uvažovalo o tom, jak zvýšit prospěch akcionářů. Šéf Bayeru kritiku investorů nazval "nepoučenou reakcí v médiích".

Podle správce fondu ve společnosti Union Investment Markuse Mannse obchod dává smysl, ale ne za každou cenu - a nabízená cena za Monsanto se podle něj zřejmě ještě zvýší.

Od chvíle, co se spekulace o možném obchodu minulý týden vynořily, klesly akcie Bayeru o 14 procent. Dnes se během obchodování propadly až o 3,6 procenta na nové minimum za dva a půl roku.


Zdroj: ČTK, 23. 5. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 15:23