Agris.cz - agrární portál

Obrat obchodu s fair trade výrobky v Německu vzrostl o pětinu

27. 5. 2016 | ČTK

V Německu roste zájem o výrobky prodávané v duchu fair trade, tedy s ohledem na podporu producentů v rozvojových zemích. Obrat tohoto segmentu trhu loni dosáhl 978 milionů eur (26,4 miliardy Kč), a meziročně se tak zvýšil asi o pětinu. ČTK o tom informovala společnost TransFair, podle níž ale vzhledem k vývoji v dalších evropských zemích zůstává v Německu stále prostor pro další rozvoj fairtradového trhu.

Fair trade je způsob obchodu, jehož cílem je podpora pěstitelů, řemeslníků a dalších pracovníků z rozvojových zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky. Fairtradové produkty bývají dražší než ostatní, zákazník má ale jistotu, že je vypěstovali či vyrobili lidé za důstojných podmínek a za spravedlivou odměnu. Může se také spolehnout, že se na výrobě nepodílely děti a že byla ekologicky šetrná.

Nejoblíbenějším fairtradovým výrobkem v Německu byla loni káva. Prodalo se jí 13.600 tun za 357 milionů eur (9,6 miliardy Kč) a tvořila tři procenta veškeré kávy prodané v zemi. Na druhém místě jsou z hlediska dosaženého obratu banány, jichž se prodalo 68.000 tun za 116 milionů eur (3,1 miliardy Kč). Fairtradové banány už tvoří desetinu všech banánů, které se v Německu prodají.

Nejrychleji v segmentu fair trade rostl trh s vínem, jehož se loni prodalo 1,9 milionu litrů, dvojnásobek proti roku 2014. Rychle se rozšiřuje i prodej fairtradového medu, kterého se loni prodalo 1390 tun, což je v meziročním srovnání nárůst o 54 procent.

"I přes rozvoj trhu s fairtradovými výrobky a jejich rostoucí oblíbenost toho Němci mohou v této oblasti udělat ještě mnohem víc," řekl ČTK šéf společnosti TransFair Dieter Overath. Podle něj Němci loni utratili za fairtradové výrobky průměrně 12 eur (325 Kč) na osobu, zatímco v Rakousku to bylo 21,50 eura (580 Kč) na osobu a ve Švýcarsku dokonce 58 eur (1560 Kč) na osobu.

Celkově se ale podle něj vyvíjí německý trh s fairtradovými výrobky pozitivně. Za posledních deset let se obrat tohoto segmentu trhu zšestinásobil.

Overath rovněž vyjádřil přesvědčení, že by se fair trade měl stát celosvětovým standardem. "Globální dodavatelské řetězce by měly být utvořeny zodpovědněji, aby i ti, kdo stojí na začátku řetězce, mohli žít svůj život v důstojných podmínkách," řekl.

Jakub Stříhavka


Zdroj: ČTK, 27. 5. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 21:35