Agris.cz - agrární portál

Na Pražském hradě se představí 66 minipivovarů

27. 5. 2016 | ČTK

Pátý ročník degustačního festivalu, na kterém během dvou dnů představí své výrobky 66 minipivovarů, začne v pátek 10. června na Pražském hradě. ČTK o tom dnes informoval prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň. Návštěvníci budou moci ochutnat 132 druhů piva 36 různých stylů z celé země. Loni bylo vystavovatelů o pět více.

"Loni jsme obsadili maximum místa, které prostor dovoloval. Letos již půjde o výběrový festival," řekl ČTK Šuráň.

Letos své dobroty představí tři minipivovary z Polska, zbytek bude z ČR. Podle svazu je však možné, že ještě nějaký zahraniční host přibude. Od každého pivovaru budou na místě sládci a majitelé, aby podali co nejrozsáhlejší informace o své výrobě. "Hlavním cílem festivalu je seznámit návštěvníky s historickými kořeny českého a moravského pivovarnictví a ukázat jak tradiční, tak i moderní způsoby výroby piva," řekl Šuráň. Podle odhadu organizátorů se vyčepuje 6600 litrů piva, degustační porce budou po 0,75 dl.

Akce začne v prostorách Královské zahrady Pražského hradu, na Střelecké cestě pod Královských letohrádkem v pátek ve 14:00. S návštěvníky se festival rozloučí ten samý den ve 20:00, pokračovat bude v sobotu od poledne do osmé večerní. Za 400 korun obdrží návštěvníci na místě degustační sklenici a katalog a budou moci začít ochutnávat. Cena v předprodeji je nižší.

V Česku nadále přibývá minipivovarů, nyní je jich přes 300. Podle prezidenta svazu by se jich v ČR uživilo i tisíc. Každoročně se jich v posledních letech otevře kolem 50. Některé ale následně zavřou, či se v lepším případě zvětší jejich produkce a zmizí z kategorie minipivovarů. To se například stalo Únětickému pivovaru, který nyní vaří kolem 11.000 hektolitrů ročně. Minipivovar je definovaný daňovou sazbou, kdy se nejnižší spotřební daň vztahuje na roční produkci do 10.000 hektolitrů.


Zdroj: ČTK, 27. 5. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 03:40