Agris.cz - agrární portál

Jihomoravský kraj chce organizovat výměnné pobyty vinařské školy

30. 5. 2016 | ČTK

Studenti Střední vinařské školy ve Valticích na Břeclavsku by mohli od příštího školního roku jezdit na výměnné pobyty do zahraničních vinařských škol, které patří ke špičkám v Evropě. Novinářům to dnes řekl jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD), který o tom dnes jednal v Lednici na Břeclavsku se zástupci evropských vinařských regionů. Podle ředitelky školy Ivany Machovcové by to bylo obohacení pro studenty. Občas už do zahraničí jezdí, rozšíření o další regiony však Machovcová vítá.

Hašek mluvil o výměně zkušeností ve vinařských školách se zástupci regionů z Německa, Rakouska, Španělska, Itálie nebo Francie. "Seznámil jsem kolegy s tím, že Jihomoravský kraj zřizuje střední vinařskou školu. Vidím přednost v osobním navázání kontaktů. S prezidentem Sdružení evropských vinařských regionů Sergiem Chiamparinem, který je šéfem jednoho z italských krajů, jsme se domluvili na budoucí spolupráci," uvedl Hašek. Pro kraj je podle něj velká výzva rozšířit stávající partnerství kraje o další regiony, a to především o ty, které se věnují vinohradnictví. Další spolupráci lze navázat i s vinařskou školou v německé oblasti Bádensko-Württembersko.

Studenti by podle Haška mohli poznat hned několik věcí. "Seznámili by se s praktickou výukou v jiných školách, ale také například se zkušenostmi s technologiemi na ochranu vinic a vinohradu v souvislosti s letošními mrazy," dodal Hašek.

Vinařská škola má kolem 200 studentů, z nichž se zhruba polovina věnuje vinohradnictví a zbytek agroturistickému oboru. Podle ředitelky Ivany Machovcové už nyní zahraniční spolupráce funguje, a to především s Francií, další nové regiony ale budou přínosem. "O výměnné praxe je velký zájem. Vždycky je to obohacením pro studenty," řekla ČTK Machovcová. Dodala, že v současnosti občas jezdí do zahraničí celé třídy, ale většinou na výměnné pobyty jezdí jen jednotlivci.


Zdroj: ČTK, 30. 5. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 09.05.2024 03:47