Agris.cz - agrární portál

Masarykova univerzita má vlastní vinohrad, víno vyrábět nebude

30. 5. 2016 | ČTK

Vlastní vinohrad si pořídila Masarykova univerzita v Brně. Slavnostně jej otevře ve čtvrtek, první úrodu očekává za tři roky. Na 70 sazenic odrůd Pálava, André a Muškát moravský poroste ve svahu nad blokem kolejí A1 ve Vinařské ulici poblíž výstaviště, tedy v místech, které s vinařstvím a vinohradnictvím historicky souvisí.

Původní měšťanské domy na Hlinkách vlastnili obchodníci s vínem, kteří si budovali rozsáhlé sklepy. "Na jižních svazích se pěstovala také réva vinná. Z té doby můžeme odvodit i dnešní název ulice," uvedl ředitel Správy kolejí a menz Masarykovy univerzity Zdeněk Čížek. Nápad oživit tradici promýšlel několik let.

Univerzita ovšem nemá v plánu vyrábět ani prodávat víno. "Pokud se vše podaří, mohlo by dozrát zhruba 140 kilogramů bobulí. Takové množství nemá ani cenu zpracovávat, nabídneme je tedy akademické obci k ochutnání v univerzitních menzách," doplnil Čížek.

Vinohrad ovšem poslouží výukovým účelům. Univerzita se bude o révu starat spolu s Vinařským institutem, jehož zaměstnanci studentům vysvětlí pravidla péče i rozdíly mezi odrůdami.

Réva se v minulosti na území Brna intenzivně pěstovala. S růstem města se ovšem plocha vinohradů postupně snižovala. Dnes víno roste například na malých plochách na svazích Špilberku nebo v městské části Vinohrady.


Zdroj: ČTK, 30. 5. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 18:58