Agris.cz - agrární portál

Zámecké vinařství Bzenec bude dál vyrábět sekt

30. 5. 2016 | ČTK

Zámecké vinařství Bzenec chce pokračovat ve výrobě sektu, se kterou začalo v loňském roce. Ohlas na trhu je podle vedení společnosti pozitivní. Prvních 14.000 lahví, které firma loni vyrobila, chce prodat letos. ČTK to dnes řekl obchodní ředitel společnosti Ivo Kaňovský.

Bzenec je s výrobou sektů spjatý historicky. První se zde dělaly už v 19. století. Zámecké vinařství Bzenec, které patří k největším vinařským společnostem v tuzemsku, sekt vyrábí ručně klasickou metodou kvašení v lahvích. Na přípravě výroby se podíleli odborníci z Francie z oblasti Champagne.

"Je to novinka, postupně se s tím zákazníci seznamují, děláme prezentace a degustace po republice. Setkáváme se s pozitivními reakcemi, zákazníkům sekt zachutnal. Obratově to samozřejmě ale není takové, jako u tichých vín," uvedl Kaňovský. Výrobou sektů se v ČR už ve větší míře zabývá dvacítka firem, nejznámější a největší je Bohemia sekt ze Starého Plzence. "Je to trend mít v portfoliu kromě tichých vín jeden nebo dva sekty," uvedl Kaňovský.

Firma buduje pod bzeneckým starým hradem i zážitkový vinohrad. Budou zde prostory pro degustace, koncerty nebo svatby s vyhlídkou do krajiny. "Plánujeme zde dětské zóny, kde budou moci děti například plašit špačky," uvedl Kaňovský. Zámecké vinařství začalo také vysazovat staré odrůdy vinné révy, typické pro dobu Rakouska-Uherska. Kaňovský zmínil například odrůdu Modrý Janek z rodiny Veltlínů, dále například Červenošpičák, Ryzlink buketový, Tramín bílý, Portugalské šedé. Prohlídka zážitkové vinice bude navazovat na návštěvu historických zámeckých sklepů, kam ročně zavítá kolem 3000 lidí.

Zámecké vinařství Bzenec loni nakoupilo 165 hektarů nových vinic a tím rozšířilo celkovou plochu vinic skupiny na 520 hektarů. Nákup od společnosti Zemas Čejč se týkal vinic ve slovácké podoblasti v katastrech Čejč, Hovorany, Terezín, Karlín na Moravě a Násedlovice. Letos firmu stejně jako jiné vinaře v regionu postihly dubnové mrazy, kdy byly v Bzenci a okolí teploty tři dny pod nulou. Škody firma zatím sčítá.

Filip Vrána


Zdroj: ČTK, 30. 5. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 09:35