7.6. 2016 Seminář: Ekologické zemědělství a biopotraviny ve Středočeském kraji

V současné době přibývá lidí se zájmem o místní potraviny. Společnost se začíná zajímat o krátké distribuční cesty, nejlépe přímo od sedláka ke spotřebiteli. Nákupem regionálních potravin je dnes možné podpořit lokální ekonomiku, v případě biopotravin navíc tento trend napomáhá také k údržbě tradiční zemědělské krajiny, snižuje znečištění vodních zdrojů průmyslovými hnojivy a přispívá k dlouhodobé půdní úrodnosti. Naším cílem je usnadnit přístup k informacím, zvýšit povědomí o nabídce biopotravin v regionu  a podpořit vzájemné vazby mezi výrobci, ekozemědělci a spotřebiteli. 

Na semináři Vás seznámíme s aktuálními informacemi o ekologickém zemědělství a biopotravinách v regionu a zajímavých projektech, které zde probíhají. Budete mít možnost vyslechnout si zkušenosti jak úspěšných ekosedláků, tak významných českých výrobců, nahlédnout do systému kontrol a sankcí, seznámit se s různými netradičními formami prodeje a v závěru ochutnat regionální biopotraviny. 

Srdečně Vás zveme na vzdělávací seminář o biopotravinách a ekologickém zemědělství "Bio v regionu Středočeského kraje", který se koná v úterý 7.6. 2016  v Poděbradech.

Termín: 7.6. 2016

Místo:  Hotelová škola a Vyšší odborná škola hotelnictví a turismu, Komenského 156/III. , Poděbrady

Zahájení: 9:00 (předpokládaný konec akce 12:30)

Program: 

Co víte o ekologickém zemědělství v regionu Středočeského kraje?

• 9:00 – 9:20

Ekologické zemědělství a výrobci biopotravin ve Středočeském kraji - stručná statistika, počet farem, výrobci, prodej ze dvora, odbyt, Andrea Hrabalová (Bioinstitut, o. p. s.)

• 9:20 – 9:50

Biomléko - benefity, rozdíly, původ

Ukázka srovnání bio a konvenčních mléčných chovů, rozdílné přístupy, aktuální výsledky výzkumů - Roman Rozsypal (poradce pro ekologické zemědělství)

Výrobci biopotravin v regionu

Dostupnost biopotravin a různé způsoby odbytu

• 10:00 – 10:20

Polabské mlékárny a.s. - Biomléko jako výzva - přínosy a úskalí zpracování českého biomléka, sortiment, spolupráce s řetězci

Drahomíra Vybíralová (marketingová a obchodní ředitelka)

• 10:20 – 10:50

Ekofarma Trněný Újezd - Hovězí z ekologických chovů - rozdíly v kvalitě masa, různé způsoby odbytu Radim Holovský (majitel farmy)

Ekofarma Bio Vavřinec - Příběh rodinné minimlékárny - zkušenosti farmáře s faremním zpracováním mléka a mléčných výrobků, možnosti spolupráce Antonín Šmakal (majitel farmy)

Vinné sklepy Kutná hora - První biodynamické vinařství s certifikací Demeter - jak se vyrábí biodynamické víno, sortiment, možnosti spolupráce - Lukáš Rudolfský (majitel vinařství)

Biopekárna COUNTRY LIFE s.r.o. - sortiment, distribuce v regionu, proč bio Lubomíra Chlumská (šéfredaktorka časopisu Dobroty)

Ekostatek Vlkaneč - Rodinné hospodářství - zkušenosti s faremním zpracováním marmelád, džemů a chutney, možnosti spolupráce Stanislav Svatoň (majitel farmy)

Dá se biu věřit? Co garantuje logo BIO?

• 11:00 – 11:20

Kontrola, certifikace a značení biopotravin Jak probíhá kontrola, co lze označit logem Bio, jak funguje systém při zjištění porušení pravidel - Milan Berka (KEZ o. p. s.)

Zajímavé distribuční cesty biopotravin

• 11:20- 11:40

Komunitou podporované zemědělství

Odběr biopotravin v podobě celoročního předplatného úrody a spolupráce spotřebitelů se zemědělcem, jak založit KPZ

Šárka Krčílková a Alena Wranová (CooLAND)

• 11:40-12:00

Skutečně zdravá škola – projekt Bio do škol

Jak lze ve školách jíst zdravě, preference lokálních potravin, prezentace školy zapojené do projektu

Kde získat další informace o ekologickém zemědělství a biopotravinách

• 12:10-12:30

Informační zdroje o ekologických dodavatelích a akce

REP – registr ekologických podnikatelů, adresář Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO,

informační weby, akce na farmách- Andrea Hrabalová (Bioinstitut, o. p. s.)

• Od 12:30

Ochutnávka biopotravin z regionu a diskuze

V případě, že Vás obsah semináře, jehož detailní program naleznete v příloze, přesvědčí k návštěvě, potvrďte, prosím, svoji účast e-mailem na andrea.hrabalova@ctpez. cz nejpozději do 5. 6. 2016. Počet míst je limitován kapacitou prostoru.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info