7.6. 2016 Seminář: Ekologické zemědělství a biopotraviny ve Středočeském kraji
31.05.2016 | Agris
V současné době přibývá lidí se zájmem o místní potraviny. Společnost se začíná zajímat o krátké distribuční cesty, nejlépe přímo od sedláka ke spotřebiteli. Nákupem regionálních potravin je dnes možné podpořit lokální ekonomiku, v případě biopotravin navíc tento trend napomáhá také k údržbě tradiční zemědělské krajiny, snižuje znečištění vodních zdrojů průmyslovými hnojivy a přispívá k dlouhodobé půdní úrodnosti. Naším cílem je usnadnit přístup k informacím, zvýšit povědomí o nabídce biopotravin v regionu a podpořit vzájemné vazby mezi výrobci, ekozemědělci a spotřebiteli.
Na semináři Vás seznámíme s aktuálními informacemi o ekologickém zemědělství a biopotravinách v regionu a zajímavých projektech, které zde probíhají. Budete mít možnost vyslechnout si zkušenosti jak úspěšných ekosedláků, tak významných českých výrobců, nahlédnout do systému kontrol a sankcí, seznámit se s různými netradičními formami prodeje a v závěru ochutnat regionální biopotraviny.
Srdečně Vás zveme na vzdělávací seminář o biopotravinách a ekologickém zemědělství "Bio v regionu Středočeského kraje", který se koná v úterý 7.6. 2016 v Poděbradech.
Termín: 7.6. 2016
Místo: Hotelová škola a Vyšší odborná škola hotelnictví a turismu, Komenského 156/III. , Poděbrady
Zahájení: 9:00 (předpokládaný konec akce 12:30)
Program:
Co víte o ekologickém zemědělství v regionu Středočeského kraje?
• 9:00 – 9:20
Ekologické zemědělství a výrobci biopotravin ve Středočeském kraji - stručná statistika, počet farem, výrobci, prodej ze dvora, odbyt, Andrea Hrabalová (Bioinstitut, o. p. s.)
• 9:20 – 9:50
Biomléko - benefity, rozdíly, původ
Ukázka srovnání bio a konvenčních mléčných chovů, rozdílné přístupy, aktuální výsledky výzkumů - Roman Rozsypal (poradce pro ekologické zemědělství)
Výrobci biopotravin v regionu
Dostupnost biopotravin a různé způsoby odbytu
• 10:00 – 10:20
Polabské mlékárny a.s. - Biomléko jako výzva - přínosy a úskalí zpracování českého biomléka, sortiment, spolupráce s řetězci
Drahomíra Vybíralová (marketingová a obchodní ředitelka)
• 10:20 – 10:50
Ekofarma Trněný Újezd - Hovězí z ekologických chovů - rozdíly v kvalitě masa, různé způsoby odbytu Radim Holovský (majitel farmy)
Ekofarma Bio Vavřinec - Příběh rodinné minimlékárny - zkušenosti farmáře s faremním zpracováním mléka a mléčných výrobků, možnosti spolupráce Antonín Šmakal (majitel farmy)
Vinné sklepy Kutná hora - První biodynamické vinařství s certifikací Demeter - jak se vyrábí biodynamické víno, sortiment, možnosti spolupráce - Lukáš Rudolfský (majitel vinařství)
Biopekárna COUNTRY LIFE s.r.o. - sortiment, distribuce v regionu, proč bio Lubomíra Chlumská (šéfredaktorka časopisu Dobroty)
Ekostatek Vlkaneč - Rodinné hospodářství - zkušenosti s faremním zpracováním marmelád, džemů a chutney, možnosti spolupráce Stanislav Svatoň (majitel farmy)
Dá se biu věřit? Co garantuje logo BIO?
• 11:00 – 11:20
Kontrola, certifikace a značení biopotravin Jak probíhá kontrola, co lze označit logem Bio, jak funguje systém při zjištění porušení pravidel - Milan Berka (KEZ o. p. s.)
Zajímavé distribuční cesty biopotravin
• 11:20- 11:40
Komunitou podporované zemědělství
Odběr biopotravin v podobě celoročního předplatného úrody a spolupráce spotřebitelů se zemědělcem, jak založit KPZ
Šárka Krčílková a Alena Wranová (CooLAND)
• 11:40-12:00
Skutečně zdravá škola – projekt Bio do škol
Jak lze ve školách jíst zdravě, preference lokálních potravin, prezentace školy zapojené do projektu
Kde získat další informace o ekologickém zemědělství a biopotravinách
• 12:10-12:30
Informační zdroje o ekologických dodavatelích a akce
REP – registr ekologických podnikatelů, adresář Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO,
informační weby, akce na farmách- Andrea Hrabalová (Bioinstitut, o. p. s.)
• Od 12:30
Ochutnávka biopotravin z regionu a diskuze
V případě, že Vás obsah semináře, jehož detailní program naleznete v příloze, přesvědčí k návštěvě, potvrďte, prosím, svoji účast e-mailem na andrea.hrabalova@ctpez. cz nejpozději do 5. 6. 2016. Počet míst je limitován kapacitou prostoru.