Agris.cz - agrární portál

Tuzemští vinaři loni vyrobili nejvíce růžového v historii

2. 6. 2016 | ČTK

Tuzemská produkce růžového vína se vrátila k rostoucímu trendu. Loni vinaři vyrobili 52.000 hektolitrů tohoto módního produktu, což je nejvíce v historii. S rostoucí oblibou těchto svěžích, bohatě aromatických vín přibývá také vinařů, kteří se jejich výrobě věnují. Vyplývá to z informací od Vinařského fondu.

"Stejně jako v ostatních oblastech lidského života i v oblibě vína přicházejí různé módní trendy. Takovým módním trendem, v dobrém slova smyslu, jsou i naše růžová vína, které jsou fenoménem posledních řekněme sedmi let," uvedl ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Aktuálně růžová vyrábí 86 procent vinařů, kteří zpracovávají modré hrozny. S tím roste i pestrost nabídky rosé. Růžová vína se pro svou nenáročnost a lehkost těší mezi spotřebiteli výrazné oblibě nejen v době jarní a letní sezony. V posledních dvou letech také stoupla celosvětová spotřeba růžových vín o deset procent. Česká republika tento globální trend zdárně následuje.

Růžová vína si nejčastěji podle informací Vinařského fondu dopřávají zástupci mladší a střední generace s mírnou převahou žen. Spotřeba růžových vín se také poměrně úzce váže k počasí a možnosti trávit čas v jejich společnosti mimo domov. Obecně se více než z 35 procent pije více v letních měsících, v zimních obdobích je to jen kolem 15 procent.

Růžové víno se vyrábí prakticky ze všech modrých odrůd. Tradiční odrůdy historicky spjaté s naším středoevropským regionem jsou Frankovka, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe, Rulandské modré, Modrý Portugal a další, ale stále častěji si své fanoušky nachází i rosé z teplomilnějších odrůd jako Cabernet Sauvignon, Merlot a dalších.

V České republice je podle odborníků poměrně specifické klima, které dělá specifická vína. Asi nejoblíbenější jsou rosé s bohatou vůní po ovoci, vína s mírně vyšší kyselinkou i zbytkovým cukrem. V letošním roce bylo moravské růžové víno, konkrétně Cabernet Moravia Rosé, pozdní sběr 2015 z vinařství Horák, v Paříži vyhlášeno absolutně nejlepším růžovým vínem prestižní mezinárodní soutěže Vinalies Internationales.

Produkce růžového vína v jednotlivých letech:

Rokprodukce růžového hlcelková produkce hlpodíl hroznůvinařů
201552 000705 0007,4%86%
201435 000500 0007,0%80%
201351 000635 0008,0%75%
201244 000490 0009,0%82%
201147 000670 0007,0%67%
201026 000390 0006,7%69%
200926 000570 0004,5%67%
200817 000840 0002,0%52%

Zdroj: Svaz vinařů


Zdroj: ČTK, 2. 6. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 06:20