Agris.cz - agrární portál

Mrazy, kroupy i deště. Jahody měly smůlu

2. 6. 2016 | Denik.cz

Nejenom letošní jarní počasí, ale 
i nekalý import dělá vrásky na čele českým pěstitelům jahod.

„Pěstitelé mají problém 
s jahodami z dovozu, které jsou u obchodníků označované za české. Do Česka se dováží přibližně 80 procent čerstvých jahod, podle odhadů unie mohou být dovozy i vyšší. Do statistik se ale nedostanou, protože prodejci tvrdí, že jde o českou produkci. Snižuje to ceny a poškozuje to jméno českých producentů," uvedl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Podle pěstitele Milana Hanče může jít o jahody určené na zpracování, které se ale místo toho do ČR
z Polska nebo Německa dovezou jako čerstvé. „Přežil jsem slovenský dovoz, španělský dovoz, začal jsem přežívat polský dovoz v roce 2005, ale nejhorší je to nyní, když je překupníci vydávají za české jahody," dodal pěstitel z pražských Kunratic Jiří Jakoubek.

Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky 
(KDU-ČSL) bude moci být kontrola účinnější díky novele zákona o potravinách, kterou v úterý podepsal prezident Miloš Zeman. Od příštího roku zákon zakáže označování logy, vlajkou, mapou či nápisy odkazujícími na Českou republiku, pokud nebude potravina vyrobena v Česku a z českých surovin. U potravin, které se skládají z více složek, bude muset být obsah českých částí minimálně 75procentní.

Mrazy, kroupy a deště sice úrodu jahod silně zasáhly, ale podle Ludvíka ji nepoškodily tolik jako u jiných druhů ovoce. Hovoří se především o zničených sadech meruněk. 

Jahodníky v ČR Plocha komerčních jahodníkových polí v ČR je 500 až 600 hektarů, 
s výnosem 5 až 7 tun 
z hektaru. Loni se z nich sklidilo více než 3 tisíce tun jahod. Zahrádkáři a malopěstitelé obhospodařují přibližně 1100 hektarů. Ročně sklidí asi 6 tisíc tun jahod.Spotřeba na obyvatele a rok dosahuje necelých 
3 kilogramů.

Zdroj: MZe

Autor: Redakce / ČTK


Zdroj: Denik.cz, 2. 6. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 14:13