Agris.cz - agrární portál

Zámecké vinařství Bzenec neplánuje další větší nákupy vinic

5. 6. 2016 | ČTK

Zámecké vinařství Bzenec, které ve čtvrtek v Brně získalo titul Vinařství roku, už neplánuje další větší nákupy vinic. Chce stabilizovat svou produkci na úrovni pět milionů lahví ročně a tu pak dál zkvalitňovat. Zároveň se firma musí vypořádat se škodami, které jí přinesly letošní mrazy. Počasí a jeho proměny jsou podle ředitele společnosti Bořka Svobody pro vinaře stále větší výzvou.

Skupina WINE INVEST podnikatele Jiřího Kaprálka, do které patří také Vinařství U Dvou lip s.r.o. a Mikrosvín Mikulov, přesunula výrobu do Bzence v roce 2007. Dříve podnikala na Ostravsku a sklepy měla v Hukvaldech. Do Bzence se posunula hlavně kvůli surovině. "Ušli jsme cestu od Ostravského kahanu (značka vína) k šampionům a nyní i k Vinařství roku. Týmu se povedlo něco neskutečného," řekl ČTK Kaprálek.

Do bzeneckého závodu skupina investovala stovky milionů korun. Peníze dala do technologií, vinic, marketingu a jména společnosti. Loni na jihu Moravy obnovila i tradiční výrobu sektů. "Zrekonstruovali jsme jedno z nejstarších vinařských míst. Snažíme se jít cestou zkvalitňování stávajících vinic," uvedl Kaprálek. Podle něj je cílem dávat odběratelům dobrou kvalitu za přijatelnou cenu.

Zámecké vinařství Bzenec loni na trh dalo 4,7 milionu lahví vína. Interní cíl společnosti je zastavit výrobu na hranici pěti milionů a tu dál zkvalitňovat. Firma chce také zkvalitňovat a obnovovat vinice, které má v Bzenci a okolí, ale i jinde na jižní Moravě. Bzenecké vinice silně zasáhly dubnové mrazy. Hlavních oček má firma poškozených v místě 60 až 70 procent. "Uvidíme jak to dopadne na podzim. Réva se obnovuje, hroznů bude ale určitě daleko méně," uvedl ředitel společnosti Bořek Svoboda. Podle něj je počasí čím dál větším problémem a netýká se to jen mrazu. "Každý rok je individuální, jiný. Bude to velká výzva pro vinaře, těch normálních let je čím dál méně," uvedl Svoboda.

Zámecké vinařství Bzenec loni nakoupilo 165 hektarů nových vinic, a tím rozšířilo celkovou plochu vinic skupiny na 520 hektarů. Nákup od společnosti Zemas Čejč se týkal vinic ve slovácké podoblasti v katastrech Čejč, Hovorany, Terezín, Karlín na Moravě a Násedlovice. Společnost loni začala s výrobou sektů, která má v Bzenci velkou tradici, a chce v ní pokračovat. Novinkou je také čerstvě vysázená zážitková vinice nad městem, kde jsou i některé historické odrůdy z dob Rakouska-Uherska.


Zdroj: ČTK, 5. 6. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 03:10