Agris.cz - agrární portál

Na Prachaticku začaly růst letní houby

6. 6. 2016 | Denik.cz

V jižních Čechách začaly růst hřibovité houby, typické pro letní období. Vlivem deštivého počasí, které střídají horka, je to dříve než v předchozích letech. Nejvíce hub roste na Šumavě, hlavně na Prachaticku.

Loni, kdy bylo velké sucho, byly podmínky pro růst hub katastrofální, uvedl předseda mykologického klubu při Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích Rudolf Mašek. Doufá, že letos budou lepší. Velká úroda byla v lesích i v květnu, kdy rostou jarní houby. "Například májovky, závojenky, smrže. Když člověk zná místa, nosí z lesa plné košíky," řekl Mašek.

"Červen je na houby obecně špatný. V tento měsíc roste málo hub. Letos je to ale jinak, protože rostou i hřiby kováři, to jsou modráci, a k tomu i křemenáči," uvedl Mašek. Podle něj roste i hřib hnědý, kterému houbaři říkají suchohřib. "V tuto dobu je to veliká rarita. Ten normálně rostě až na podzim," řekl s tím, že pravá houbová žeň začne zhruba v polovině července.

Podle Maška roste nyní nejvíce hub na Šumavě. "Na Šumavě byla vždy zima déle než v jiných částech jižních Čech. Houby rostly až později. Teď tu ale rostou nejvíc. Je to celé převrácené," uvedl.

Autor: ČTK


Zdroj: Denik.cz, 6. 6. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 21:07