Agris.cz - agrární portál

Slovenské úřady zaznamenaly další případy klíšťové encefalitidy

6. 6. 2016 | ČTK

 Po lokální epidemii klíšťové encefalitidy na východním Slovensku zaznamenali hygienici další případy onemocnění v jiné části země. Nejméně část pacientů se nakazila po konzumaci ovčího sýra. Veterináři mezitím nařídili plošné kontroly hospodářských zvířat.

Osm případů klíšťové encefalitidy na středním Slovensku dnes oznámil tamní regionální úřad veřejného zdravotnictví. U poloviny pacientů byl prokázán přenos nákazy po konzumaci ovčího sýra z nejmenované salaše, které úřady zakázaly výrobu a prodej produktů.

Většina z celkového počtu nemocných byla hospitalizována, tři lidé měli těžký průběh onemocnění. To se projevuje mimo jiné vysokou teplotou, bolestmi hlavy či ztuhnutím šíje a může zanechat trvalé následky například v podobě chronické bolesti hlavy.

Lokální epidemie klíšťové encefalitidy na východním Slovensku je podle košické univerzitní nemocnice již na ústupu. V největším případu onemocnění svého druhu za posledních pět let tamní zdravotnické zařízení hospitalizovalo v uplynulých dnech tři desítky lidí, část z nich mezitím propustilo do domácí péče.

Virem se člověk může nakazit nejen po přisátí infikovaného klíštěte, ale i konzumací syrového mléka a výrobků z něj, pokud bylo virem nakaženo zvíře.

V reakci na případy klíšťové encefalitidy slovenská veterinární správa nařídila plošné kontroly volně se pasoucích ovcí a koz, pokud jejich majitelé plánují prodávat syrové mléko či výrobky z něj bez tepelné úpravy, která virus zničí.


Zdroj: ČTK, 6. 6. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 19:59