Agris.cz - agrární portál

V Česku ubývá krav. Překážkou je byrokracie, zlobí se sedlák

6. 6. 2016 | ČT 24

Tuzemské louky spásá čím dál méně dobytka. Skotu je v zemi zhruba dvakrát méně než koncem 80. let. Příčinou je krom vysokých provozních nákladů či přebytku mléka také byrokracie. Například farmáři Podstavkovi kontroloři na 4 měsíce odebrali dotace, protože na pastvinu vypustil „o setinu krávy“ víc, než směl.

Podstavkovi vlastní malou rodinnou ekofarmu v Borohrádku na Rychnovsku. Chovají osmdesát krav, telat, jaloviček a býků. K tomu se starají o padesát hektarů pastvin a devětapadesát hektarů polí. Od rána do večera mají napilno.

„Dojné krávy, to je hrozná dřina. Vstáváme před šestou, jdeme podojit, nakrmit, protože nejprve se musí nažrat dobytek a pak teprve lidi,“ říká Ondřej Podstavek. „V létě to už pak je od nevidím do nevidím. I v noci,“ přibližuje náročný život farmářů. „Nakrmit, podojit. Každý den. Furt dokola, znovu a znovu,“ líčí stereotyp jeho syn Zdeněk Gregor.

Setina krávy nad normu

Do chléva farmáře Podstavka by se vešlo o 40 kusů skotu víc. Zemědělec by tu krávy rád měl, ale nesmí. Naráží na předpisy. „Na pastvu by se vešly, ale byrokracie to nedovolí. Jestli tam bude o jednu krávu víc nebo míň, přitom vůbec nerozhoduje,“ stěžuje si sedlák.

Loni byl pan Podstavka úřady potrestán. Na deset dnů pustil na pastviny o „setinu krávy“ víc, než směl, vyčetli mu kontroloři. Na čtyři měsíce přišel o dotace, celkem o 140 tisíc korun.

Pastviny se přitom vyprazdňují. Ke konci loňského roku chovy čítaly milion a 366 tisíc kusů skotu, což je o půl procenta méně než rok předtím. Ve srovnání s delším časovým obdobím stavy hospodářských zvířat klesly ještě mnohem výrazněji – oproti roku 1987 na 40 procent.

Podle farmářů hrozí další rušení chovů, třeba kvůli provozní náročnosti nebo přebytku mléka. V Evropské unii má Česko jednu z nejnižších hustot hospodářských zvířat na hektar orné půdy, pouze 58 setin dobytčí jednotky. Lépe je na tom Německo i Francie. Vede Nizozemí.

„Když budu produkovat mléko, tak je musím za rentabilní cenu někam odbytovat. To je teď problém,“ vysvětluje ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Kvůli byrokracii bych nejradši skončil,“ vzdychá farmář Podstavek. „Ale člověka to baví,“ dodává.


Zdroj: ČT 24, 6. 6. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 21:29