Agris.cz - agrární portál

Na jihu Moravy začal samosběr jahod, úroda i plody jsou menší

7. 6. 2016 | ČTK

Lidé na jižní Moravě měli o víkendu poprvé příležitost vydat se na místa, kde pěstitelé nabízejí samosběr jahod. Je to zhruba o deset dní později než loni. I přes mrazy na konci dubna není podle pěstitelů úroda špatná, plody jsou však menší. Například v Šakvicích na Břeclavsku mráz zničil zhruba polovinu úrody včetně těch nejlepších a největších jahod, řekl ČTK Zdeněk Jakubčík. V Šakvicích mají lidé k dispozici 13 hektarů a když bude sběru přát počasí, potrvá zhruba tři týdny.

Ceny se proti předchozím letům příliš nemění. Jakubčík nechává zájemce natrhat kilo jahod za 40 korun, za stejnou cenu mohou lidé trhat i v Jahodárně Bratčice na Brněnsku. Brňané již několik let jezdí do Slatiny, kde provozují jahodovou plantáž manželé Dostálovi. Zde se platí 50 korun za kilogram. S postupujícím časem, kdy jsou záhony probrané a zbývají menší jahody, se cena snižuje.

"Už teď jsou kvůli mrazům plody menší. Mladé porosty už nové jahody nenasadily. Starší porosty, které jsem v části nechal, nasadily ještě nové. Ale pěticentimetrové jahody letos lidé nenajdou," řekl Jakubčík. Se samosběrem začal teprve před pár lety a nyní už úplně skončil s prodejem a nechává všechno na samosběru. Stejně tak fungují i Dostálovi ve Slatině.

Pěstitelé zpravidla nabízejí více odrůd. Jakubčík má na většině plochy tři klíčové, postupně chce však vracet na záhony českou odrůdu karmen, kterou považuje za bezkonkurenčně nejchutnější. "Jahody této odrůdy byly nemocné, ale jedna firma i s pomocí Holanďanů ji dokázala přesázet a uzdravit, proto je možné ji znova úspěšně pěstovat," řekl Jakubčík.

Na jižní Moravě lze sbírat jahody za 50 korun například také v Moravském Žižkově na Břeclavsku, kde se začne ve středu.


Zdroj: ČTK, 7. 6. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 08:29