Agris.cz - agrární portál

Moravským potravinářským strojírnám vzrostly tržby a klesl zisk

7. 6. 2016 | ČTK

Akciová společnost Moravské potravinářské strojírny (Mopos) loni zvýšila tržby o pět procent z 230,5 milionu korun v roce 2014 na 243 milionu korun. Zisk strojírenské firmy z Olomouce ale klesl z předloňských 9,3 milionu korun na necelé čtyři miliony korun. ČTK informaci získala z výroční zprávy společnosti Mopos, která patří k předním tuzemským výrobcům technologických zařízení pro pekárny a sladovny.

Firma Mopos se loni stále potýkala s poklesem zakázek v Rusku, na které Evropská unie kvůli konfliktu na Ukrajině uvalila sankce. Odbytové problémy měla také v dalších státech Společenství nezávislých států. "Ztráty zakázkové náplně z těchto pro nás významných teritorií se nám dařilo nahrazovat dodávkami do Polska, Pobaltí, Běloruska, Česka a na Slovensko," uvedl ve výroční zprávě předseda představenstva Mopos Jan Kubáček.

Společnost Mopos loni výrazně snížila export. Zatímco v roce 2014 se vývoz na jejích celkových tržbách podílel 60 procenty, tak loni jeho podíl klesl na 35 procent a většinu produkce firma Mopos prodala v tuzemsku.

Nosnou produkcí byly také loni pekárenské linky. "Jejich podíl ve výrobě se však pořád drží na snížené úrovni. Opačný trend však měla výroba pro sladovny, takže výrobní obor potravinářských strojů si udržel svoji stabilitu," komentoval hospodářské výsledky Kubáček. Společnost vyrábí také svařované díly a speciální obrobky pro zákazníky ve Francii a Itálii.

Mopos se v posledních letech soustřeďuje na modernizaci potravinářských strojů, které vyrábí. Společnost například vyvinula automatickou linku na pizzu. Další zakázky na zahraničních trzích by jí měl přinést nový model zařízení na výrobu speciálních druhů sladů. Společnost si zařízení nechala patentovat a nabídla jej zákazníkům zejména v Rusku, Bělorusku a Pobaltí.

Společnost Mopos má základní kapitál 89 milionů korun a jejím jediným akcionářem je olomoucká firma Euromopos. Loni podnik Mopos zaměstnával v průměru 99 pracovníků.


Zdroj: ČTK, 7. 6. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 04:46