Agris.cz - agrární portál

Loni se mírně zvedl počet přijatých žáků do zemědělských oborů

8. 6. 2016 | ČTK

Počet žáků přijatých do 1. ročníku učňovských zemědělských oborů se loni zvedl o 0,8 procenta na 3179. Ukazuje to analýza zpracovaný Asociací malých a středních podniků a živnostníků ČR, kterou dnes na tiskové konferenci představil předseda představenstva asociace Karel Havlíček. Podíl je podle něj nejlepší za posledních sedm let, firmy ale stále volají po pracovnících, největší problém je u řezníků, cukrářů a pekařů.

Podle Havlíčka se trend postupného úbytku pracovníků v zemědělství a potravinářství stabilizoval, naopak se začíná dokonce otáčet. Mezi žáky dominují obory opravář zemědělských strojů, zahradník a farmář. Farmáři jsou ale současně skupinou s nejvyšší mírou nezaměstnanosti u učňů.

Největší problém u potravinářů je klesající počet absolventů, za posledních deset let šlo o propad skoro o třetinu. To podle analýzy odpovídá demografickému poklesu, ale například v oboru řezník-uzenář je již situace kritická, za poslední dekádu počty absolventů klesly o 60 procent. Zatímco v roce 2005 jich bylo 235, loni skončilo školu tohoto typu 94 lidí.

Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) je v ČR velký nevyužitý potravinářský potenciál, stát se snaží mladé lidi více motivovat, aby do oboru šli. Například plánuje podpořit zemědělské a potravinářské školy.

Zpracovatelské firmy, ale třeba i pěstitelé ovoce, řeší nedostatky pracovníků, u sadařů jde i o sezónní zaměstnance. Podle předsedy Ovocnářské unie ČR Martina Ludvíka by pomohlo zjednodušení administračních povinností pro občany z Ukrajiny, ale i jiných států mimo Evropskou unii, kteří už dříve v ČR pracovali.

Zemědělců v loňském roce znovu ubylo, jejich počet se meziročně snížil o 1,2 procenta na 100.900. Více než polovina z nich je ve věku nad 45 let, napsalo ministerstvo do návrhu zprávy o stavu zemědělství za loňský rok. Zpomalovalo se tak tempo úbytku pracovníků, v předloňském roce jejich počet totiž klesl o 1,4 procenta a v předchozích rocích byl úbytek ještě vyšší.

Žen v zemědělství je 25,7 procenta, jejich podíl loni vzrostl o půl procentního bodu.


Zdroj: ČTK, 8. 6. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 10:38