Agris.cz - agrární portál

Mají Krajská informační střediska pro rozvoj zemědělství a venkova budoucnost?

8. 6. 2016 | ASZ

Asociace soukromého zemědělství na základě podnětů od veřejnosti dlouhodobě upozorňuje na fakt, že Krajská informační střediska pro rozvoj zemědělství a venkova (KIS), která fungují a jsou financována z rozpočtu Ministerstva zemědělství ČR cca od roku 2005, se stala zbytečnými a přežitými složkami informačního prostředí v zemědělství, jež z velké části pouze přebírají zprávy z jiných zdrojů a v podstatě informovanost nezlepšují, ale často jen dublují a ve výsledku znepřehledňují.

Za dobu více než deseti let od zřízení KIS se přenos informací z centrálních institucí a krajských úřadů k cílové skupině, tedy zemědělským podnikatelům a jejich sdružením a nevládním organizacím, a způsob komunikace mezi jednotlivými subjekty velmi zásadně změnil. Přenos informací je rychlejší a přímočařejší, a to nejen v návaznosti na vznik a fungování nových komunikačních kanálů (např. Portál farmáře, weby SZIFu a MZe a jejich cílené e-maily, Agronavigátor ÚZEI, sociální sítě, místní akční skupiny aj.) a rozšíření dostupnosti internetu, ale také díky daleko lepší počítačové gramotnosti zemědělců.

Na základě opakovaných žádostí ASZ ČR o zásadní revizi fungování KIS adresovaných ministru zemědělství Marianu Jurečkovi obdržela Asociace v těchto dnech jeho odpověď spolu s analýzou fungování Krajských informačních středisek s přehledem informačního působení v letech 2005 – 2015 a rovněž za toto období přehled podpory středisek KIS z příslušného dotačního programu, které níže přikládáme.

Jaký je váš názor na smysl dalšího fungování KIS? Napište nám ho do diskuse pod tímto článkem, případně hlasujte v anketě na těchto webových stránkách.

Hlavní kancelář ASZ ČR 


Zdroj: ASZ, 8. 6. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 01:45