Agris.cz - agrární portál

MZe dá školám 50 milionů korun, návrh schválila vláda

9. 6. 2016 | Zemědělský svaz ČR

Ministerstvo zemědělství poskytne letos oborovým školám 50 milionů korun, například na nákup traktorů. Návrh dnes schválila vláda, informoval na tiskové konferenci ministr zemědělství Marián Jurečka (KDU-ČSL). Podle něj by se měla do programu zapojit třicítka škol.

"Vnímáme dlouhodobě stesky od středních odborných škol v našem resortu, že jsou podfinancované, hlavně pokud jde o oblast praktické výuky," řekl Jurečka.

Podle něj bude mít třicítka škol možnost požádat o 50 milionů korun, a to už v letošním roce. Ministr upozornil, že úřad chce pokračovat ve spolupráci se školami i v dalších letech.

Ministr dříve uvedl, že by se o financování odborného vzdělávání měly starat hlavně krajské úřady. Problémem zemědělského školství jsou podle ministra i platy odborných učitelů, ministerstvo proto nyní zvažuje tvorbu grantů i pro ně.

Zemědělců v loňském roce znovu ubylo, jejich počet se meziročně snížil o 1,2 procenta na 100.900. Více než polovina z nich je ve věku nad 45 let, napsalo ministerstvo do návrhu zprávy o stavu zemědělství za loňský rok. Zpomalovalo se tak tempo úbytku pracovníků, v předloňském roce jejich počet totiž klesl o 1,4 procenta a v předchozích rocích byl úbytek ještě vyšší. Podle analýzy, kterou dnes představila Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, ale loni nastoupilo do zemědělských učňovských oborů 3179 žáků, nejvíce za posledních sedm let.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Zdroj: Zemědělský svaz ČR, 9. 6. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 02:10