Agris.cz - agrární portál

Veterinární i humánní lékaři sdílejí stejné obavy

9. 6. 2016 | Komora veternárních lékařů České republiky

Veterinární i humánní lékaři se setkávají s množstvím neodborných rozkladů a mediálních sdělení o hrozbách lidskému zdraví. Proto se na půdě Vědecké rady ČLK sešli zástupci České lékařské komory a Komory veterinárních lékařů, aby formulovali společné stanovisko k problematice mikrobiální rezistence.

Problematika mikrobiální rezistence, tj. vzrůstající odolnosti původců nákaz, je vděčným tématem pro média i pro tvůrce evropské i národní legislativy. Střetávají se zde zájmy ochrany zdraví lidí se zájmy některých velkých zemědělských subjektů, které usilují o "racionalizaci" živočišné výroby. Přičemž zjišťovaná rezidua léčiv v potravinách jsou dosud trvale pod limitem, prakticky na hranici detekovatelnosti.  

Bez ohledu na zájmy různých skupin - producentů, zpracovatelů, pacientů a spotřebitelů či médií - považují prezidenti ČLK a KVL za potřebné uvést, že problematiku mikrobiálních rezistencí nelze rozdělovat na oblast humánní a veterinární. Proto formulovali společné prohlášení v následujících bodech:

  1. Uvědomujeme si, že změny citlivosti původců nákaz se stávají problémem, pokud rozvolňujeme pravidla pro používání účinných léčiv, zejména antibiotik (dále ATB).
  2. V humánní i veterinární medicíně jsou největší problémy spojeny s neuváženou indikací ATB a disciplínou pacientůči chovatelů zvířat, tedy s nedodržením předepsané dávky, či s předčasným ukončením léčby.
  3. Podstatnou a novou hrozbu představuje globální dosažitelnost účinných léčiv, včetně ATB. Proto navrhujeme usilovat o účinnou kontrolu internetového prodeje.
  4. Kromě správného používání je nezbytné i správně likvidovat nevyužitá, popřípadě prošlá léčiva. Ta lze odevzdat humánnímu či veterinárnímu lékaři, popřípadě v lékárně.
  5. Důležité je i vzdělávání– tedy nadále pokračovat v organizaci školení, postgraduálních studií a kurzů na téma odpovědného nakládání s ATB.
  6. Pokud se konají politickáči mezirezortní jednání na veskrze odborné téma jako je mikrobiální rezistence, měli by se jich zúčastnit kromě zástupců rezortů zdravotnictví a zemědělství též zástupci ČLK a KVL, stejně jako státní dozorové orgány.

Kontakt pro mediální vyjádření:

MVDr. Karel Daniel 

Prezident KVL ČR 

603 305 047 

daniel.karel@gmail.com

Josef Duben 

PR KVL ČR 

602 172 954 

dubenjsf@gmail.com


Zdroj: Komora veternárních lékařů České republiky, 9. 6. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 13:48