Agris.cz - agrární portál

Reuters: Čína - země zaslíbená pro jihoafrické vinaře

10. 6. 2016 | ČTK

Jihoafrický magnát Koos Bekker prodává víno ze své vinice po celém světě. Jeden malý detail však ukazuje, kde jsou jeho priority - všechny lahve mají označení v mandarínštině. To samé dělají i další producenti z vinařské oblasti Stellenbosh, kde je i Bekkerova farma Babylonstoren. Chtějí tak proniknout na čínský trh, kde roste poptávka po víně. Charl Coetzee, který má na starosti produkci vína na Bekkerově farmě, vysvětluje, že Babylonstoren se při vývozu orientuje na Peking, na město i celou provinci.

"Jen chceme dobýt Peking, a pokud se nám to podaří, budeme šťastni," říká mezitím, co mladý asijský pár ochutnává v degustační místnosti vzorky z produkce vinařství.

Vývoz vína z Jihoafrické republiky do Číny v loňském roce podle statistik neziskové společnosti zaměřené na jihoafrický vinařský průmysl SAWIS vzrostl o téměř 30 procent. Ministr pro hospodářské záležitosti provincie Západní Kapsko Alan Winde říká, že cílem je do roku 2025 vývoz zdvojnásobit.

Bekker je bývalým generálním ředitelem mediální a internetové společnosti Naspers. Po dobu působení v čele podniku se tato společnost změnila v jednoho z největších internetových obchodníků a mediálních firem na světě a navázala spojení s Čínou prostřednictvím koupě podílu v internetovém portálu Tencent. Nyní se Bekker připojuje k závodu o dodávky vína do nejlidnatější země světa, jehož účastníky jsou už vinaři z Francie, Austrálie, Chile nebo Nového Zélandu. Francie má nyní na dovozu vína do Číny podíl 50 procent.

Hodnota čínského maloobchodního trhu s vínem loni dosáhla zhruba 15 miliard USD (364 miliard Kč), zatímco v roce 2010 to bylo 10,3 miliardy USD. Dovoz se na této hodnotě podílel více než polovinou, uvedla analytická společnost IWSR. Podle jejích odhadů se má spotřeba vína v zemi do roku 2020 zvýšit na 13,5 milionu hektolitrů z 11,3 milionu v roce 2010.

Babylonstoren pěstuje 13 různých odrůd vína a jeho lahve se prodávají za ceny od 80 do 500 randů (120 až 780 Kč). Podle zkušeností Coetzeeho dávají Číňané přednost červenému, ale nepohrdnout ani silným bílým, včetně chardonnay, které na farmě zraje v sudu z francouzského dubu po dobu 12 měsíců.

V březnu se podařilo farmě Babylonstoren prodat největší zásilku vín do Číny, a sice kontejner s 13.000 lahvemi. "Jednou chceme vyvážet kontejner měsíčně," řekl Coetzee agentuře Reuters.

Vinařství La Motte, jedno z desítek v zelených kopcích kolem Kapského Města, loni prodalo do Číny tři miliony lahví. Dvojnásobek toho co před třemi lety. "Za posledních 12 měsíců se prodej jihoafrického vína do Číny zvýšil velmi výrazně," říká generální ředitel Hein Koegelenberg. "Jihoafrická republika zatím neodemkla potenciál tohoto trhu," dodává.

Hodnota jihoafrického vinařského průmyslu je 26,5 miliardy randů (41,2 miliardy Kč) a odvětví zaměstnává zhruba 300.000 lidí. Čína je nyní šestým největším vývozním trhem.

Poptávku táhne rostoucí počet mladých odborníků v Číně, kteří dávají přednost nákupu přes internet před nákupy v obchodě. Loni vývoz podpořil i pokles kurzu randu vůči dolaru o 30 procent. V tomto odvětví je však tvrdá konkurence.

"Uvědomujeme si, že důležité je udržet fungující obchod a přimět spotřebitele, aby vyzkoušeli jihoafrická vína. Ještě důležitější je ale udržet si zákazníky a zajistit opakovaný prodej," říká marketingová ředitelka společnosti Wines of South Africa pro asijský trh Michaela Standerová. "Pokud čínští konzumenti nebudou dobře informováni a připraveni přijmout naše vína, dovoz může brzy opět klesnout."


Zdroj: ČTK, 10. 6. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 20:49