Agris.cz - agrární portál

Cukr pro stát za 9,4 milionu dodá firma Lask

10. 6. 2016 | ČTK

Část zakázky na dodávku a obměnu cukru pro stát vyhrála firma Lask, státní správa jí zaplatí 9,4 milionu korun za obměnu 1902 tun. Druhou část tendru v podobné velikosti vypíše stát znovu. ČTK to dnes sdělila mluvčí Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Edita Pechalová. Zakázka byla vypsaná podruhé, poprvé se do ní nikdo nepřihlásil.

"Do tendru za bezmála 47,4 milionu, který byl rozdělen na dvě části, se přihlásili celkem tři uchazeči. Vysoutěžena byla první část zakázky na dodávku a obměnu 1902 tun v hodnotě 9,4 milionu korun," řekla Pechalová.

Podle ní je hodnota starého cukru, který měl stát ve skladech, nižší než hodnota nového cukru, jenž firma dodá. "Vítězná firma nabídla doplatek za dodání nového cukru 9,4 milionu. Vešla se tedy do předpokládané hodnoty zakázky 23,4 milionu, a to s cenou za celkový objem 22,7 milionu korun," dodala mluvčí.

Podle předsedy správy Pavla Švagra nebyl státní cukr v posledních deseti letech obměňovaný. "Proto jsme vypsali zakázku na téměř 3900 tun cukru. Obměna bude probíhat od nejstarších dodávek," řekl.

Do zakázky na obměnu státních zásob cukru se v dubnu nepřihlásila žádná firma. Správa vypsala soutěž znovu, poptávané množství ale zvětšila na dvojnásobek.

V únoru uzavřela správa smlouvu například na dodání 500 tun sušeného mléka s mlékárnou Olma. Ta patří do koncernu Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO). Za dodání a tříleté ochraňování mléka by měl stát zaplatit 31 milionů korun. Správa také dříve uzavřela tendr na dodání 600 tun mraženého masa. V něm zvítězila firma Mrazírny Plzeň - Dýšina, SSHR za to zaplatí 55,7 milionu korun.

SSHR schraňuje různé komodity pro případ krizových stavů jako jsou záplavy, válečné konflikty či zastavení dodávek klíčových surovin. Ve vlastních či pronajímaných skladech drží zásoby například ropy, leteckého petroleje, potravin a léků.

Nouzové zásoby ropy pokryjí spotřebu celého státu na více než 90 dnů, zásoby obilí musí vydržet na měsíc a požadované zásoby potravin mají nahradit třídenní spotřebu. Podle Švagra správa u potravin nyní limity nesplňuje. Jídlo by stačilo na jeden den.


Zdroj: ČTK, 10. 6. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 05:51