Agris.cz - agrární portál

Veterináři potvrdili pokutu 1,2 milionu korun pro Včelpo

14. 6. 2016 | ČTK

Veterináři potvrdili v odvolacím řízení pokutu 1,2 milionu korun pro společnost Včelpo. Její výše je zcela přiměřená, sdělil dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal. Společnost vlastní Český svaz včelařský. Podle jeho předsedkyně Jarmily Machové se včelaři poradí, jaký bude jejich další postup. Kontroly našly loni v medu antibiotika.

"Informaci mám zatím pouze z doslechu. Ale zítra budeme mít valnou hromadu Včelpa, na které bychom se měli domluvit, jaké budou další kroky," řekla dnes ČTK Machová.

Podle Pejchala plní pokuta preventivní i represivní účel. "Měla by tak účastníka řízení motivovat ke zlepšení činnosti na úseku zacházení s živočišnými produkty," uvedl. Včelpo bude také muset zaplatit 35.000 korun na náklady veterinářů a tisíc korun za náklady řízení.

Na začátku března se závadné medy likvidovaly v ostravské spalovně, byly to desítky tun. Seznam závadných šarží lze najít například na portále Potraviny na pranýři. Pokutu 5,9 milionu korun za zbytky antibiotik v medu od Včelpa dostali již dříve i prodejci.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce nařídila stáhnout dané šarže z prodeje a doporučila spotřebitelům, aby med nejedli. Dlouhodobá konzumace zbytků léčiv zvyšuje odolnost bakterií vůči antibiotikům.

Vedení svazu včelařů loni v listopadu rozhodlo o zastavení prodeje všech výrobků firmy Včelpo, protože zatím neodhalený viník přimíchával do českého medu ukrajinský med s antibiotiky. Jejich používání při léčení včel je v Evropské unii zakázané. Nyní firma med po veterinárním vyšetření opět prodává.


Zdroj: ČTK, 14. 6. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 23:32