Agris.cz - agrární portál

Komora: Na potravinách by měl být označen výrobce a země původu

14. 6. 2016 | ČTK

Potravinářská komora ČR chce, aby bylo u potravin zrušeno označení Vyrobeno v Evropské unii. Na každé potravině by měla být země původu a její výrobce, řekl dnes na tiskové konferenci prezident komory Miroslav Toman. Označení vyrobeno v EU by podle něj mohlo zůstat na výrobcích, které míří mimo unii.

"Voláme po tom, aby byl jednoznačně označen výrobce na výrobku, ještě lépe i země původu. Označení výrobce je zásadní podmínkou, nehledě na to, že každý výrobce, když něco vyrobí, by se za to neměl stydět. Každý, kdo se schovává za značkou vyrobeno v EU, určitě není hrdý na svůj produkt," uvedl Toman.

Označení má podle něj přínos pro trhy mimo Evropskou unii. "Zboží z EU je obecně považováno jako jedno z nejkvalitnějších," řekl. Zákazníci by ale podle něj měli vědět, zda bylo jídlo vyrobené v Rumunsku, v Polsku, nebo v ČR, aby měli možnost se rozhodnout, jaký stát chtějí svou spotřebou podporovat.

Potravináři usilují o zvýšení spotřeby českých potravin, hlavně v oblasti vepřového masa a mléka, kde již delší čas prodávají zemědělští producenti své výrobky pod nákladovou cenou. Podle komory preferují nadnárodní obchodní řetězce zboží ze svých domovských států. Jedním z návrhů komory, jak tomu zamezit, je kromě důkladnější kontroly dovozů také vyšší zdanění prodejen potravin nad určitou velikost.

Vláda se v minulém týdnu krizovou situací v zemědělství zabývala. Uložila ministru zemědělství Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL), aby začal hledat nové způsoby řešení problémů v živočišné výrobě, ovocnářství a vinařství. Ministr by si přál dočasné snížení daní a osvobození od plateb sociálního a zdravotního pojištění pro zemědělské subjekty postižené krizí. Bude se také snažit zajistit peníze pro podniky, kterým úrodu zničily jarní mrazy. Agrární komora ministrovi navrhla, aby se pro zemědělce zrušila daň z nemovitostí pro ornou půdu a trvalé travní porosty. Výběr daně podle ní činí přibližně 1,8 miliardy korun, přičemž náklady na správu a výběr nejsou o moc nižší. Ministr chce o problémech jednat i na evropské úrovni.


Zdroj: ČTK, 14. 6. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 22:49