Agris.cz - agrární portál

Pražská záchranná stanice pomohla dvěma vzácným kvakošům

15. 6. 2016 | Denik.cz

Dvěma vzácným ptákům kvakošům nočním, kteří se ocitli v ohrožení života, pomohli o prvním červnovém víkendu v pražské záchranné stanice pro volně žijící zvířata. Zatímco dospělý kvakoš už se vrátil zpátky do přírody, osud poraněného mláděte je zatím nejistý. V úterý o tom informovala Petra Fišerová ze společnosti Lesy hlavního města Prahy, které záchrannou stanici v Jinonicích provozují.

Pro dospělého kvakoše se záchranáři vydali v sobotu 4. června do Stromovky. „Byl zamotaný ve vlasci, promočený a vysílený," popsala Fišerová. S pomocí ošetřovatelů se pták vlasce zbavil a po necelém týdnu odpočinku v záchranné stanici mohl být vypuštěn zpět do Stromovky.

Hned o den později, v neděli 5. června, se záchranáři vydali na další výjezd a znovu pro kvakoše nočního. Mládě uvízlo na břehu Císařského ostrova, kde se mu pod velkým kamenem zasekla noha. Pták utrpěl závažné zranění a ošetřovatelé mu museli nohu částečně amputovat.

Osud vzácného živočicha je nejistý

Mládě kvakoše zatím zůstává v záchranné stanici a jeho další osud je nejistý. Pokud se i přes svůj handicap naučí chodit a lovit potravu, vrátí se zpátky na Císařský ostrov. „V opačném případě zvažujeme výrobu protézy, s níž by ovšem kvakoš již musel zůstat v zajetí," uvedla Fišerová.

Kvakoš noční patří mezi zvláště chráněné druhy živočichů. Aktivní je hlavně za šera, proto ho není běžně vidět. Přes den za potravou vyráží jenom v období, kdy krmí mláďata. Při letu kvakoši vydávají charakteristický „kvákavý" zvuk, podle něhož dostali jméno.

Čtěte také: Radní schválili změnu územního plánu kvůli stanici pro zvířata

Autor: ČTK


Zdroj: Denik.cz, 15. 6. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 03:03