Agris.cz - agrární portál

Stoletý obal na Kofilu bude mít omezenou edici od mladých tvůrců

16. 6. 2016 | ČTK

Více než 400 návrhů se sešlo v soutěži Kofila v limitovaném obalu, která se konala u příležitosti nedávno otevřené výstavy výtvarníka a reklamního grafika Zdeňka Rykra. Právě ten obal na oblíbenou čokoládovou tyčinku v roce 1923 navrhl a čokoládovny ho v lehce upravené podobě používají dodnes, tedy skoro sto let. Ze soutěže vybrala porota jako vítězný návrh Kateřiny Kynclové a v omezeném počtu dva miliony kusů se v něm Kofila příští rok objeví v obchodech. Soutěžící ale neměli přílišnou odvahu k inovacím, nebo příliš respektovali jeho dílo, a tak Rykrův mouřenín z Kofily byl i na drtivé většině soutěžních návrhů.

Tvorbu Zdeňka Rykra představuje od konce května ve Veletržním paláci výstava nazvaná Zdeněk Rykr a továrna na čokoládu. Přestože se s jeho tvorbou mohou lidé setkávat denně při konzumaci cukrovinek, jimž Rykr navrhl obal, je jeho jméno všeobecně málo známé. Představitel české meziválečné avantgardy a outsider umělecké komunity byl totiž také průkopník a inovátor na poli propagační grafiky.

Rykr byl jako malíř samouk. Výtvarná kritika jej sice kárala za časté střídání stylů, přesto se však stal uznávaným výtvarníkem. Přecházel od realistických maleb k abstrakci, ovlivnit se dal kubismem i surrealismem. Jeho reklamní tvorbu ale odborníci definují jednoznačně jako moderní a ve své době vizionářskou. Ve 20. a 30. letech minulého století tak díky Rykrovi vznikla mimo jiné legendární vizuální podoba značky Orion. Tvořil ale i pro další značky tehdejší doby, jako byly Čedok, Káva Kulík, Palaba Slaný, německá automobilka Horch, Dr. Zátka, Škoda nebo Baťa.

Výstava v NG představuje obsáhlý soubor Rykrových obrazů, soch, kreseb a dalších výtvarných technik, stejně jako desítky grafických prací a materiály dokumentující umělcův pracovní i soukromý život.

U příležitosti výstavy vyhlásila společnost Nestlé, která dnes značku Orion vlastní, a organizace Czechdesign, která se věnuje podpoře designu, soutěž. Dala příležitost mladým tvůrcům, stejně jako ji od firmy Orion dostal ve 20. letech minulého století Zdenek Rykr. Ve svých 20 letech určil vizuální styl všech produktů Orion.

Porota ve složení kurátorka Iva Knobloch, grafik Aleš Najbrt, manažerka organizace Czechdesign Jana Vinšová a zástupci Nestlé vybrala jako vítězný návrh ilustrátorky Kynclové, absolventky Uměleckoprůmyslové školy v Praze. Podle poroty nejlépe splnila zadání navázáním na tradici obalů Kofily. Porota ocenila inspiraci Rykrovým vysoce dekorativním a zároveň imaginativním přístupem stejně jako citlivou integraci písma, ilustrace, dekorativní plochy a barevnosti do jednotného výrazu. "I když je návrh tvořen v souladu s nejaktuálnějšími trendy v ilustraci, nevytrácí se z něj Rykrův duch, čímž si porotu jednoznačně získal," uvedli porotci.


Zdroj: ČTK, 16. 6. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 13:41