Agris.cz - agrární portál

Malé farmy na Vysočině podle zemědělců ztrácejí odbyt na mléko

16. 6. 2016 | ČTK

Malé farmy na Vysočině ztrácejí odbyt na mléko. Kvůli jeho přetlaku na trhu jim prý už některé mlékárny vypověděly smlouvu, nyní jde o mlékárnu v Hlinsku za hranicemi kraje. Podle vyjádření zástupců tohoto podniku se hlinecká mlékárna domlouvá na ukončení či omezení dodávek mléka přibližně s deseti farmami. Jde o malé i velké firmy, sdělil dnes na dotaz ČTK Karel Hanzelka, mluvčí společnosti Agrofert, jíž mlékárna v Hlinsku patří.

Situace na trhu s mlékem je podle Hanzelky špatná v celé Evropě a mlékárenské odvětví je v hluboké krizi. Omezení dodávek do hlinecké mlékárny podle něj nebude definitivní. "Přibližně s polovinou těchto firem aktuálně řešíme možnost zachování dalších dodávek, ovšem za takzvané spotové ceny, kdy jsme schopni garantovat určitou výkupní cenu mléka pouze na jeden měsíc dopředu," uvedl.

Zemědělci na Vysočině jsou největšími dodavateli mléka v zemi. Vloni bylo podle statistiků z tohoto kraje 18 procent českého mléka.

Na potíže sedláků s prodejem mléka v dnešní tiskové zprávě upozornil krajský lidovecký zastupitel Miroslav Houška. Výpovědi od velkých mlékáren podle něj dostávají zemědělci, kteří dodávají méně než 500 litrů mléka denně. Už dříve se prý podobně zachovala mlékárna ve Velkém Meziříčí na Žďársku. "Sedlák, který byl kdysi kulakem a měl přes 20 hektarů, má dnes se svými 20 kravami smůlu," uvedl. Reakci mlékárny ve Velkém Meziříčí se ČTK získat nepodařilo.

Ukončení dodávek do zmíněných mlékáren potvrdili ČTK i někteří farmáři, jeden prý dostal od hlinecké mlékárny výpověď ke konci léta. Náhradní odbyt na své mléko zatím nesehnal. Další sedlák dostává za litr mléka v bio kvalitě od jiné mlékárny pouze 4,20 koruny, tedy částku zhruba na polovině výrobních nákladů. Pavel Srna zastupující Asociaci soukromého zemědělství ČR na Žďársku uvedl, že o něco lépe jsou na tom menší zemědělci zapojení do odbytových družstev, kteří za litr mléka dostávají kolem šesti korun.

Michal Bratršovský z krajské rady Zemědělského svazu ČR uvedl, že problémy způsobené přebytkem mléka dopadají i na velké podniky. "Situace je taková, že se snižují výkupní ceny jak velkým, tak malým výrobcům," řekl. Jen co ví, zrušil prý v poslední době jeden podnik v regionu chov úplně, měl kolem 300 dojnic, a další velký podnik kvůli ztrátám počty dojených krav podstatně zredukoval.

Věra Stejskalová


Zdroj: ČTK, 16. 6. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 13:02