Agris.cz - agrární portál

Loni bylo poraženo halal způsobem 104.000 zvířat, hlavně kuřat

17. 6. 2016 | ČTK

V loňském roce bylo v Česku poraženo 104.235 zvířat halal způsobem, z toho 102.491 bylo brojlerů, 1234 ovcí a jehňat, 310 kusů skotu a 200 kachen a hus. Rituální porážky se u bílého a červeného masa podílejí na celkovém počtu poražených zvířat v ČR dlouhodobě necelým promile, v letech 2012 a 2013 byl jejich počet ještě nižší. Meziročně se počty poražených zvířat tímto způsobem zvýšily o 6,4 procenta. Košer způsobem bylo loni poraženo 3383 zvířat. Vyplývá to z údajů Státní veterinární správy.

Výrazem halal se označují potraviny, které muslimové smějí konzumovat. Košer se zase v gastronomii označuje jídlo splňující soubor židovských předpisů a stravovacích návyků. Současné znění zákona na ochranu zvířat proti týrání umožňuje halal i košer porážky používat, a to na základě povolení ministerstva zemědělství.

V Česku je osm jatek, která mohou zvířata rituálně porážet. Většinou jsou pro ně rituální porážky ale pouze okrajovou záležitostí.

Halal certifikát má i několik tuzemských výrobců, třeba mlékárny spadající pod Agrofert. Ty ale podle mluvčího společnosti Karla Hanzelky v posledních letech žádné výrobky s touto certifikací nevyráběly.

Například podle majitele pražské prodejny Farah Food Shedida Bessissa poptávka po halal mase roste a ve srovnání s předchozími lety je zhruba o 30 procent vyšší, hodně zákazníků je i mezi Čechy. Nejžádanější je jehněčí a kuřecí maso nebo mix hovězího a jehněčího (mergazy, kebaby, makanek, salámy či klobásy).

Kromě masa mají zákazníci zájem také o další halal potraviny. "Většinou se to týká všech masných výrobků, salámů, másla, přepuštěného másla, dochucovadel, instantních polévek, konzerv a veškerých potravin, které neobsahují vepřové maso," uvedl Bessisso.


Zdroj: ČTK, 17. 6. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 00:08