Agris.cz - agrární portál

Moravští vinaři letos získali šest ze sedmi titulů v Prešově

17. 6. 2016 | ČTK

Moravští vinaři získali šest ze sedmi titulů šampiona na mezinárodní soutěži vín Muvina Prešov. K tomu získali dvě velké zlaté medaile. Nejvíce se dařilo Josefu Valihrachovi z Krumvíře na Břeclavsku, který získal ne Slovensku tři tituly šampiona. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnilo Národní vinařské centrum.

Moravským vinařům se v Prešově tradičně daří. Loni získali tři ze sedmi nejvyšších ocenění, letos vyhráli hned šest kategorií. Konkrétně Josef Valihrach s Ryzlinkem rýnským 2006 vyhrál kategorii suchých bílých vín. Stejný vinař kraloval s Merlotem 2012 mezi červenými a se Starými díly rosé v kategorii šumivých vín.

Titul šampiona si veze za Alibernet, slámové víno 2015 Oldřich Drápal, který vyhrál v kategorii přírodně sladkých vín. Porotu dál zaujala Frankovka rosé, pozdní sběr 2015 z vinařství Víno Rovenius, která uspěla jako nejlepší z vín růžových. Mezi aromatickými bílými víny navíc vyhrál Štěpán Maňák díky svému Děvínu, výběr z hroznů 2015.

"Je to obrovský úspěch pro celé moravské a české vinařství. Něco podobného se na soutěžích někdy podaří domácí reprezentaci. Že by ale podobným způsobem v soutěži dominovali hosté, to skutečně nepamatuji," uvedl Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra.

Odborna komise hodnotila celkem 420 vzorků vín ze 13 zemí světa. Udělila při tom tři velké zlaté medaile a 127 zlatých medailí.


Zdroj: ČTK, 17. 6. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 06:03