Agris.cz - agrární portál

Komora: České zemědělce a potravináře by brexit neohrozil

20. 6. 2016 | ČTK

Případný odchod Británie z Evropské unie by se českých potravinářů příliš nedotkl. Uvedla to Potravinářská komora na dotaz ČTK. Podle údajů komory ČR do Británie loni vyvezla potravinářské a zemědělské produkty za 4,8 miliardy korun. Hlavní komoditou byl cukr a cukrovinky, které tvořily čtvrtinu vývozů. Podle výkonného ředitele Českého svazu pivovarů a sladoven Vladimíra Balacha by v budoucnu mohla mít dopad pouze velká změna kurzu libry vůči euru.

"Odchod Británie z EU pro nás nemá prakticky žádný význam, obchod by jistě pokračoval stejným způsobem," řekla ČTK mluvčí Agrární a Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. Během posledních pěti let vývozy vzrostly skoro na dvojnásobek.

"Odchod Velké Británie z EU by neměl na vývoz sladu negativní ani pozitivní dopad. Kontrakty jsou mezi jednotlivými subjekty. Pokud by k brexitu došlo, bude záležet na kurzu libry vůči euru, ale to jsou již spekulace," dodal výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Vladimír Balach.

Brexit by neměl silně dopadnout ani na jednu z největších českých firem Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO). Ten do Británie vyváží hlavně chemické výrobky a produkty pro stavebnictví. "Jde například o organické pigmenty nebo hydroizolační fólie. Výrazný je také vývoz močoviny pro výrobu kapalného aditiva AdBlue, které se používá se ke snižování emisí výfukových plynů u vznětových motorů. Souhrnný obrat se pohybuje v řádu stovek milionů korun ročně," řekl ČTK mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. Podle něj by se mohla zvýšit administrativa a mohly by se objevit dodatečné náklady ve formě cla.

Podle mluvčího Státní veterinární správy Petra Pejchala by odchodem Británie z EU mohly být teoreticky zrušeny podmínky pro výměnu veterinárního zboží. "Bylo však opakovaně řečeno, a to jak britským premiérem Davidem Cameronem, tak politiky EU, že k změně podmínek by docházelo postupně, s jistými přechodnými obdobími," řekl.

Do ČR se dováží z ostrovního království hlavně potravinové přípravky, přípravky z obilí a lihové nápoje. Loni se dovoz podle údajů britské obchodní komory zvýšil o pět procent na 3,7 miliardy korun. Letos by měly dovozy růst ještě rychleji, řekl již dříve ČTK Stephen Ridgway z komory. Předpokládá přitom zvýšení prodeje zejména u piv a částečně zkvašených jablečných moštů.


Zdroj: ČTK, 20. 6. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 04:32