Agris.cz - agrární portál

Cena medu mírně stoupá, nahrává tomu i kauza Včelpa

21. 6. 2016 | Denik.cz

Včelaři mohou být spokojení. Na medných výnosech se jarní mrazíky nepodepsaly a zájem o med prodávaný „ze dvora" stále roste.

Včelařský rok je ve své polovině a včelaři už většinou sklidili první sladké plody své práce. Někteří už mají za sebou dokonce druhé medobraní. Jaké hlásí výsledky? Velmi slušné. Vypadá to tedy, že cena medu prodávaného samotnými včelaři půjde letos nahoru pouze mírně a že medu bude dostatek.

Zcela bez debat je skutečnost, že letošní jaro včelám a včelařům poskytlo lepší snůškové podmínky než to loňské. Na rozdíl od vinařů nebo sadařů, kterým noční mrazíky značnou část úrody spálily. Ve srovnání s rokem 2015 nebylo především takové sucho, takže rostliny včelám poskytly více nektaru.

Aleš Křovina, největší regionální včelař, který na své farmě v Dolánkách u Bakova obhospodařuje pět set úlů, letos prodává kilogram medu za ceny od 140 do 170 korun podle druhu medu. Jeho kolegové ze Včelařského spolku pro Mladou Boleslav a okolí, kteří mají od několika po několik desítek včelstev, se drží podobných cen. Z deseti včelařů, které oslovil Boleslavský deník, nabízí ten nejlevnější svůj med za 120, ten nejdražší za 160 korun. Ve srovnání s loňským rokem zdražovala třetina dotázaných.

„Poptávka by byla, ale nejsou lidi. Máme čtyři včelstva, což pokryje jen spotřebu rodiny a přátel," konstatuje včelařka Kateřina Vejvodová. Podobně to cítí celá řada dalších včelařů, kteří už v zimě, kdy začne být poptávka po medu nejvyšší, musí zákazníky odmítat, protože sklad obvykle zeje prázdnotou.

Členové výboru Včelařského spolku pro Mladou Boleslav a okolí se shodují, že za zvýšenou poptávku po medu od malovčelařů může kromě rostoucí obliby medu částečně i společnost Včelpo Českého svazu včelařů, kterou letos zmítala kauza pančovaného medu, v němž byla objevena antibiotika. Včelaři si jednak ztěžují, že svazová společnost pošpinila jméno českých včelařů, na druhou stranu vítají, že průšvih přiměl řadu zákazníků obrátit se právě na malovčelaře.

Otázka je, jakých cen se zákazníci dočkají na pultech velkoobchodních řetězců. Výkupny jsou ochotné vyplácet za kilogram medu zhruba 60 korun, což není cifra zrovna atraktivní. Pokud budou dodavatelé řetězců trpět nedostatkem medu, lze očekávat, že půjdou s cenou nahoru.

Na Boleslavsku aktuálně kvetou lípy či svazenka, které včelám poskytují velmi bohatou pastvu. Co se týče úrody oblíbeného tmavého medovicového medu, je ještě brzy na odhady. Jeho produkci mohou negativně ovlivnit aktuální silné deště.

Autor: Martin Weiss


Zdroj: Denik.cz, 21. 6. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 10:54